My Blog List

Thursday, September 15, 2011

BIENNALE VENETIE LANDENPAVILJOENS 2011

De Giardini is de plek waar delandenpaviljoens te vinden zijn. Steeds meer landen willen ook vertegenwoordigd zijn en huren in de stad palazzo's die dienst doen als paviljoen. Nieuw is dat achter de Arsenale ruimtes in gebruik zijn genomen als paviljoens. Het aantal is zo groot dat het ondoenlijk is om ze alle te bezoeken.
Bovendien zijn niet alle de moeite waard: Spanje, België, Nederland, Denemarken, Duitsland en Zwitserland vielen ons tegen.

CHRISTIAAN BOLTANSKI FRANKRIJK.
Het paviljoen is in vieren gedeeld.Links en rechts van de hoofdzaal staan enorme digitale tellers, wat ze bijhouden is niet duidelijk. De hoofdzaal is als een enorme drukkerij waar een lange reeks babyfoto's via een ingewikkeld systeem ronddraait.
Daarachter is een kleine ruimte waar steeds veranderende collages uit drie portretten te zien zijn.

TABAIMO JAPAN. Het kleine paviljoen is aardedonker en lijkt oneindig door een geraffineerde opstelling van spiegelwanden. Op die wanden is een animatiefilm te zien.

GLORIA ALLORA&CALZADILLA USA.In het gebouw staan vliegtuigstoelen en voor het gebouw ligt een tank op zijn kop. Regelmatig gebruiken sportlieden deze elementen om gymnastische oefeningen te doen en hard te lopen op de tank waar de lopende band de rupsbanden in beweging zet. Het beeld dat in de zonnenbank ligt en een betaalautomaat in een kerkorgel dat gaat spelen als je geld pint, het zal allemaal wel als aanklacht bedoeld zijn tegen ons luxe leven, maar het is allemaal zo plat en grappig bedoeld.

VESA-PEKKA RANNIKKO FINLAND Drie verschillende films worden over elkaar heen geprojecteerd in een ruimte die lijkt op de plek waar gefilmd is. De kunstenaar beziet kritisch zijn (traditionele) schilderijen en voorziet deze van een alles afdekkende witte laag. Mooi en interessant.

IRAN. De gevraagde kunstenaar woont en werkt in New York. Hij heeft levensechte installaties gemaakt van plekken waar daklozen een onderkomen hebben gemaakt. Op de hoofden zijn talking heads geprojecteerd die het verhaal over hun omstandigheden uit de doeken doen.

LE CERCLE FERME -MARTINE FEIPEL&JEAN BECHAMEIL LUXEMBOURG Een palazzo aan het Canal Grande is door de twee kunstenaars stevig onder handen genomen. Alles is wit en vervormd. Surrealistisch en toch herkenbaar.

HONGARIJE heeft wat ons betreft een van de beste paviljoens dit jaar met een totaal installatie van Hajnal Nemeth. Crash is een video-opera over een automobiliste die niet oplet en dodelijk verongelukt. De prachtige muziek is al bij binnentreden te horen. Je stapt binnen in een bloedrode ruimte waarin de gecrashte auto staat. In de volgende ruimte staan muziekstandaards met daarop de teksten die in de opera gezongen worden. In de derde en laatste zaal zie je de automobiliste, een mooie sopraan, keer op keer verklaringen afleggen over de crash, terwijl ze achter het stuur zit van de auto die zal verongelukken.

THE LOVE IS GONE - LEE YONGBAEK, KOREA. Direct valt de enorme piëta op. Het robotachtige model ligt als Chistus op de schoot van Maria, alleen is Marie de mal waarin de ' zoon' gevormd is. In een andere zaal verliest de mal het van een agressievf model. In enorme foto's vol bloemen, ontdek je langzamerhand goed gecamoufleerde soldaten. Hun jasjes hangen ernaast.

MICHAEL PAREKOWHAI NEW ZEALAND heeft een steinway voorzien van zeer decoratief ijzerwerk in fel rood. Elders staan enorme stieren op zwarte vleugels.

MIRKO BRATUSA SLOVENIA Klassiek ogende beelden die onderling verbonden zijn via slangen, in de zaal boven de beelden staat een keramieke installaties waarin de slangen samenkomen. Ze blijken onderdeel te zijn van een koelinstallatie die energieloos werkt.De warme stroom stijgt naar de installatie, koelt daar af en stroomt naar de beelden.

THE IMPOSTER(MAGAZIN:BUYUK VALIDE HAN)MIKE NELSON GREAT BRITAN. Wanneer je door de installatie van Mike Nelson dwaalt, lijkt het paviljoen een enorme omvang te hebben.
Het is een bijna natuurgetrouwe kopie van een oud vervallen winkel in een verlaten gehucht in Turkije. Je verwacht elk moment de fotograaf die hier woonde en werkte tegen te komen in de stoffige ruimtes, rondom een patio. Prachtig.

SLOWAKIJE(SLOVAKIA) - DOMINIK LANG
Bij de geboorte van Dominik werkte zijn vader als beeldhouwer. Om voor zijn zoon te kunnen zorgen ruilde hij de kunst voor de fabriek. Nu Dominik zelf kunstenaar is, heeft hij voor het paviljoen een installatie gemaakt met daarin opgenomen wat er nog restte van zijn vaders beelden.

Het Venezolaanse paviljoen toont onder andere de wandschilderingen van Bassim Francesco, allerlei figuren uit geschiedenis, film en literatuur komen samen op een bonte popartige wijze.

Taiwan toont foto's van Chun Te onder de titel Raw. Chun Te werkt samen met een theatergroep die zo te zien leeft en werkt als een commune als het Living Theatre.
Veel bloot en seks, alsof in Taiwan nu pas leeft wat het westen in de sixties meemaakte.

Zelfs de Verenigde Emiraten zijn vertegenwoordigd. Vooral de foto's(geshopt)
van Lateefa bint Maktoum(1985) zijn prachtig.
Clouds Patrick Mimran
Sheika

No comments: