My Blog List

Monday, August 19, 2013

TEXTIELBIENNALE 2013 RIJSKWIJK

Afwisselend is in de zomer het Museum Rijswijk de Papierbiennale en de Textielbiennale te zien.
Het materiaal is dus de binding tussen de werken. De getoonde werken gaan van verfijnd artistiek tot aardig knutselwerk. Toch zijn er altijd verrassingen.
Zoals JimArendt(VS) die het schilderen heeft ingewisseld voor werken met (versleten) jeans. De portretten die zo ontstaan zijn adembenemend.
DAD
                                                                               
GREG & RYAN
 Martin Fenne (1964, Nederland) werkt met band dat gebruikt wordt als bindmiddel voor kleding.
Hij is al een paar jaar bezig met zijn serie SLEEPERS. Op zijn site legt hij uitvoerig uit hoe hij zijn werken componeert.
SLEEPERS #4

SLEEPERS #4 DETAIL
 Touw is het middel dat Caroline de Bruijn(1978, Nederland) gebruikt om haar beelden mee te maken. De tafels en stoelen die zij bj haar werk gebruikt zijn de basis waarop zij haar beelden bouwt. De voorstelliongen zijn ietwat sprookjesachtig.
SHE HAD A DREAM TO FLY

THE WORLD IS SOFT AROUND YOU
Rosie James(Engeland) heeft altijd met textiel gewerkt. De laatste tijd creƫert ze groepen mensen zoals je die uit stations en dergelijke kan zien komen. Elk portret tekent ze met naald en draad op doorzichtig linnen. De restdraadjes laat ze hangen. Door de portretten schuin achter elkaar te hangen ontstaan de groepen.

Silja Puranen(1961, Finland) gebruikt oude tapijten als ondergrond. Daarop brengt ze met lapjes, garen en verf haar circusmensen en dieren aan. Er is door haar manier van werken een vreemde afstand tussen de personages en de kijker. Het is alsof uit de tapijten halfvergane herinneringen naar voren komen.
Koorddanser

Palomino
Grethe Sorensen(1947, Denemarken) weeft tapijten. Dat doet ze nog op de ouderwetse manier: ze knoopt ze of weeft ze met de hand. De laatste tijd probeert ze de haast van deze tijd vast te leggen door een soort bewogen foto's te maken met het accent op de lichten.

Times Square
Lia Cook(1942, USA) is van huis uit een wever. Tegenwoordig combineert ze weven met fotografie, schilderen en digitalisering. Dat levert ook door het formaat intrigerende portretten op.

Olivia Valentine (USA) werkt uitsluitend met draden. de laatste tijd laat ze zich in haar werk inspireren door architectuur.

No comments: