My Blog List

Wednesday, December 11, 2013

DE HERONTDEKKING VAN DE WERELD HUIS MARSEILLE

Het fotomuseum Huis Marseille heeft er een pand bijgekregen aan de Keizersgracht Amsterdam.
 De herenhuizen hebben hun sfeer behouden doordat de aanwezige trappenhuizen en plafondschilderingen bewaard zijn in de vernieuwing. De eerste tentoonstelling in de grotere behuizing is een overzicht van hedendaagse fotografen die met hun medium, de fotografie, op zoek zijn en experimenteren met een nieuwe kijk op het bestaande. Opvallend is dat bij veel werken de kleur blauw prominent aanwezig is.

JUUL KRAIJER(1970) blijft verrassen met haar werk. Bekend zijn haar grote tekeningen waar vrouwen in surreële omstandigheden verkeren soms zelfs gevaarlijke. Ze heeft ook beelden gemaakt en de laatste tijd steeds meer foto's. Ze is bijna altijd zelf aanwezig in haar werken. Ze ontleent haar beelden aan de kunsthistorie, maar geeft er een switch aan die het tijdloos maakt. Haar laatste serie is met dieren die zij op haar gezicht plaatst. Door haar blik neutraal te houden, ontstaan er beelden die decoratief prachtig zijn en tegelijkertijd mystiek. 




ILONA PLAUM(1970) werkt aan een serie Between Shadow and Soul. Daarin onderzoekt ze hoe ze ruimte kan creëren door de achtergrond te voorzien van punten en vlekken die dieptewerking geven.

POPEL COUMOU(1978) toont foto's die zij gemaakt heeft in 2003 van miniaturen die zij zelf maakte naar aanleiding van stillevens. Die miniaturen fotografeerde ze. Vergeleken met haar huidige werk waar zij onbestaande landschappen creeert door lagen over elkaar heen te leggen op een lichtbak zijn deze foto's kleurrijk en scherp.


AWOISKA VAN DER MOLEN(1972) maakt foto's die bijna mystiek aandoen. Ze probeert met  lange sluitertijden het raadsel van de natuur te ontdekken.

SCARLETT HOOFT GRAAFLAND(1973) bereist de hele wereld op zoek naar de mooiste plekken. Daar maakt ze met kleine ingrepen een bijzondere situatie en sfeer. Op Madagascar liet ze zich inspireren door de sfeer en door de slavernijgeschiedenis. Slaven werden blue people genoemd.
Blue People

Boats
Turtle

ELSPETH DIEDERIX (1971) laat ons de schoonheid van gewone dingen zien door ze zo te fotograferen dat ze een betekenis krijgen die voor ons nieuw en verrassend is.
Jellogem, een blok blauw gelatine.

4 Things Still Life, de compositie en de kleuren maken het perfect.

SIMON VAN TIL(1985) is een onderzoeker die fotografie gebruikt om dat vast te leggen dat we kennen, maar nooit zo gezien hebben. Neem het werk Night. Hij heeft de camera(analoog) open laten staan van zonsondergang tot zonsopgang. En dat levert een mysterieus blauw beeld op.
Moonlit Disk kan geen betere titel hebben. De camera is gericht op een schijf die het licht vangt van de volle maan.

Night
Moonlit Disk

No comments: