My Blog List

Tuesday, December 17, 2013

THOM PUCKEY in Stedelijk Museum 's- Hertogenbosch

Thom Puckey(1948, Londen) woont al lang in Nederland. Hij is werkzaam als docent aan kunstacademies en als beeldhouwer. In veel steden zijn 'buitenbeelden' van hem te zien.
De laatste tijd heeft hij zich toegelegd op beelden van jonge vrouwen met wapens. In de titels van de beelden zit soms de naam van het model verwerkt.
Het zijn klassiek uitgevoerde beelden in marmer. Ze zijn zeer realistisch, maar niet erotisch.
Het publiek bewondert vooral de precisie in de afwerking. De stoffen rimpelen 'echt', evenals de beha's, de teentjes en de schaamlippen.
Opvallend is dat de diverse modellen op elkaar lijken. Ze zijn allemaal jong en slank en kijken vastberaden. De combinatie met wapens zet de toeschouwer aan het denken: seks en geweld, onschuld en dreiging, vrouwelijk lijf en mannelijke wapens, het zorgt voor de verwarring en de humor die de maker vast heeft beoogd.

 De naakten zijn ontstaan in een arbeidsintensief proces: kleimodellen en gipsen mallen worden op ware grootte in Italië in marmer omgezet. Refererend aan het vakmanschap en de ambachtelijke precisie van de neo-classicistische beeldhouwkunst poseren de jonge vrouwen met modern wapentuig of een camera. De modellen blijken kunstenaars te zijn en de poses doen denken aan stills uit performances, al blijft het verhaal raadselachtig. Er is drama, rust en misschien wel berusting. De kijker wordt op zijn beurt door de nietsverhullende naaktheid van de modellen geconfronteerd met de ongemakkelijke combinatie van seksualiteit en geweld.(fragment uit bericht Stedelijk Museum)

Zaal overzicht
 De opstelling benadrukt de klassieke kant van de beelden. Ze staan daar met voldoende ruimte om hen heen en prima belicht.











De beelden waren eerder te zien in het Prato. Daar was de aankleding anders. Jan van der Ploeg zorgde voor een kleurrijke omgeving door wanden en consoles te beschilderen. De beelden worden er moderner van.





Sommigen spreken van kitsch, mijns inziens ten onrechte. Wel moet ik steeds denken aan het werk van Marc Quinn(1964, GB). Hadden zij toevallig dezelfde ideeën of heeft Puckey zijn inspiratie uit het werk van Quinn gehaald?
Marc Quinn - Kate Moss

1 comment:

Unknown said...

0% inspiratie uit het werk van Marc Quinn. Als je goed kijkt zie je dat het werk heel anders is, ondanks het marmer. Ik heb niets aan zijn media-star-trip, de kuisheid in zijn beelden, zijn 'verantwoord-doen'. TP