My Blog List

Tuesday, May 12, 2015

MATHIEU BRIAND in Maison Rouge

In 2007 kreeg de kunstenaar Mathieu Briand via email een foto van een eiland, Nosy Be, dat ten noordwesten van Madagascar ligt. Hij zag direct de mogelijkheden van dit eiland. Enerzijds conceptueel: wat is de betekenis van kunst als deze op een afgelegen plek wordt gemaakt en te zien is? Anderzijds prikkelde het zijn fantasie. Hij had over Libertalia gelezen. In 1724 verscheen een vertellling van kapitein Johnson die samen met andere piraten een kolonie, Libertalia, had gesticht op een eiland. Niemand was de baas. Het was een politiek, sociaal en filosofisch utopia dat tot bloei kwam en verviel. Niemand had ooit van de kolonie of van kapitein Johnson gehoord en historisch onderzoek leverde niets op.
Mathieu Brand besloot een kijkje te gaan nemen op het eiland. Er bleken een tiental families te wonen met 'papa' als opperhoofd. Briand wilde deelnemen aan het sociale leven op het eiland. Daarvoor moest hij diverse initiatierites ondergaan.
Hij bouwde een boot en een studio, maakte films en foto's, vroeg kunstenaars hem suggesties te sturen voor ' kunstzinnige ingrepen' in de natuur van het eiland. Ook nodigde hij diverse kunstenaars uit een tijd op het eiland te komen wonen.
Vanaf 2012 steunt Maison Rouge zijn project. Een eerste tentoonstelling is het gevolg.

Pirogue 2015 met een zeil in de stijl van Dali

Overzicht met achter Deux Fenetres de l'atelier 2015, en voor 
Coeur tentaculaire + Tabouret du Tromba 2015


Arbe Sacre 2015

Colosse- Zebu (naar Goya) 2015

Enfant au Triangle 2015

No comments: