My Blog List

Tuesday, July 28, 2015

AHMET GUNESTEKIN & ZIMBABWE & GRAFFITI IN LA PIETA BIENNALE 2015

De Turkse kunstenaar Ahmet Gunestekin  (1966) heeft een oude kerk ter beschikking gekregen om zijn werk te tonen. In de kapel vinden we 3 werken onder de titel Holy Encounter. De tableaus zijn voorzien van de symbolen voor de drie religies die van oudsher in Byzantium=Constantinopel=Istanbul tezamen komen: islam, christendom en judaisme.De expo draagt de naam A MILLION STONE. In de 4e eeuw zette keizer Constantijn in het midden van de stad Constantinopel een obelisk met die naam. Deze steen moest het middelpunt van het rijk vormen en vanuit dit punt werden alle afstanden in het keizerrijk berekend.
Ahmet heeft hier zijn eigen versie van deze obelisk neergezet en benadrukt de fallische vorm, die (uiteraard) staat voor de mannelijke kracht. Een tweede werk in de open lucht is KONSTANTINIYYE.
Het werk is opgebouwd met de 13 letters van deze naam, een verbastering die wil weergeven dat de stad heel veel verschillende namen heeft gehad.Het meest bekend is de kunstenaar om zijn veelkleurige, mathematische doeken die lijken terug te gaan op Vasarelly. De titels verwijzen naar de klassieken, in dit geval naar het verhaal Lilith.

Zimbabwe zit in pand dat de binnenplaats deelt met bovenstaande ruimte. Onder de titel Urban Hutu zijn hier werken te zien van een jonge en een oude kunstenaar.
GARETH NYANDORO WAS (1982)

CHIKONZERO CHAZUNGAZA WAS (1967)

CHIKONZERO CHAZUNGAZA WAS (1967)

In dezelfde buurt vonden we een ruimte die van onder tot boven onder graffiti zat.

No comments: