My Blog List

Monday, August 17, 2015

ART ZUID 2015
Voor de 4e keer sieren beelden de grasvelden tussen de bomen langs de Apollo- en Minervalaan.
Rudi Fuchs stelde de tentoonstelling samen en koos ervoor om van elke kunstenaar meerdere beelden te tonen. Het is een mooi geheel geworden met grote namen en soms wat teveel van dezelfde kunstenaar.

Frank Stella (1936, USA) kan je zien als de eerste vertegenwoordiger van wat later Mimimal Art werd. Hij is voortdurend op zoek geweest naar de (on)mogelijkheden van kleur(combinaties), lijnen en vormen in schilderijen. Geleidelijk aan is hij via reliefs naar sculpturen gekomen. Dat hij nog steeds werkzaam is en op hoog niveau werk aflevert is te zien aan dit beeld

INFLATED STAR AND WOODEN STAR 2014

INFLATED STAR 2014

WOODEN STAR 2014


 Jaume Plensa (1955, Spanje) gebruikt vaak woorden of letters om zijn beelden op te bouwen.
De menselijke vorm is bijna altijd aanwezig, soms compleet doorzichtig, soms groots en soms overladen met woorden. Op deze beelden zijn de namen van klassieke componisten te lezen.
HEART OF TREES 2007

HEART OF TREES 2007


Georg Herold (1947, Duitsland) wil graag de kijker op het verkeerde been zetten. Dat doet hij door zijn materiaalkeuze en door zijn absurdistische commentaar te geven op de klassieke (cliche)beelden uit de kunstgeschiedenis. De beelden die op ballerina's lijken, zijn tegelijkertijd pin-ups. Ze zijn opgebouwd uit houten staketsels die omspannen zijn met canvas en daarna gegoten in gelakt brons.

HEYDAY 2013

AKTIVISTIN 2013
 Tony Cragg (1949, GB) was oorspronkelijk chemicus. In 1985 veranderde hij zijn stijl. Gebruikte hij daarvoor bestaande voorwerpen (serviezen, glazen, flessen) nu begon hij aan de serie Early Forms. Het zijn hoge vormen die gestapeld lijken en al draaiend uitrekken of krimpen. Hier en daar zijn gezichten of voeten te herkennen. Ze lijken organisch gegroeid, maar ze hebben een strakke geometrische opbouw.

VERSUS 2011
 Markus Lupertz (1941, Duitsland) maakt naast schilderijen sinds de jaren tachtig ook beelden.
Pesterig was zijn eerste beeld Standbein Spielbein, de naam verwijst naar de klassieke beeldhouwkunst, maar hij geeft er een persoonlijke, expressionistische draai aan.

HEKTOR 2014SALIERI 2005HIRTE 1986
George Baselitz (1938,Duitsland) is vooral bekend als schilder. Zijn op zijn kop geschilderde werken zijn in bijna alle grote westerse musea te vinden. Dat hij sinds 1979 ook beelden maakt, is minder bekend. Sinds 1961 noemt hij zich Baselitz, naar het Oost-Duitse stadje waarin hij geboren is.  
De beeldengroep roept direct associaties op met de drie gratien. Het beeld gaat terug op de herinnering van de kleine kunstenaar aan de Bond van Duitse Meisjes, waarvan zijn zus lid was.

BDM GRUPPE 2012


Tal R(1967, Israel) woont en werkt in Kopenhagen.  Zijn beelden zijn een samenraapsel van weggegooid materiaal, zoals schoenen, fruit, speelgoed. Hij naait of lijmt het materiaal aan elkaar en giet het dan in brons.
APPLE AND APPLE 2005

DETAIL

CAROB 2005

DETAIL
Mimmo Paladino (1948, Italie) verbindt in zijn werk, tekeningen, schilderijen en beeldhouwwerk,  mythes uit verschillende culturen. Hij weigert uitleg over zijn werk te geven (terecht). Het raadselachtige van de combinaties, de uitdrukkingloze gezichten, de vormen die geabstraheerd zijn, maken de beelden fascinerend. Ten opzichte van andere kunstenaars zijn er wel veel Paladino's aanwezig.

Zonder Titel 2005 

Detail

Zonder titel 2005

Zonder titel 2005

CADUTO A RAGIONE 1995

Detail
 Thomas Houseago (1972, GB) is een van de weinige jonge kunstenaars. Zijn mythologische helden gemaakt van afvalhout en metalen staketsels met platte maskers als hoofden, sloegen overal enorm aan. Hij woont en werkt nu in Californie. Goed dat op Art Zuid te zien is dat hij ook ander soort werk maakt.

CROUCHING FIGURE 2008

achterzijde


Thomas Schutte(1954, Duitsland) beperkt zich niet tot beelden alleen. Hij aquarelleert, fotografeert, maakt kleinschalig werk in alle mogelijke materialen naast monumentale werken en installaties.
Kenmerkend is de theatrale setting in zijn werk. Het lijken absurde situaties die even bevroren zijn, maar dan verder gaan in een eeuwige worsteling. 

UNITED ENEMIES 2011 Details.
A.R.Penck (1939, Duitsland) maakt geen schilderwerk dat het moet hebben van schoonheid. Zijn kenmerkende stijl zit vol primitieve figuren  en symbolen.  In zijn beelden gebruikt hij alledaagse materialen en componeert een installatie die hij in brons giet.


ICH- SELBSTBEWUSSTSEIN 1987 FUTURE OF SOLDIERS 1987

No comments: