My Blog List

Thursday, August 06, 2015

FACES West- Europese portretfotografie 1980-2015 Fotomuseum Rotterdam

In een tijd waarin bijna iedereen selfies neemt, lijkt de tijd voor portretfotografen voorbij. Dat het tegendeel waar is blijkt uit deze mooi vormgegeven tentoonstelling.
Terecht neemt men Thomas Ruff  (1958,Du) als uitgangspunt. Hij stripte alles weg wat bij portretfotografie een rol speelde, zoals belichting, decor, attributen, emoties, etc. en volstond met een soort opgeblazen paspoortfoto's.
A KACHOLD 1987


Zijn werk heeft veel invloed gehad op tijdgenoten en latere fotografen. Sommigen volgden hem na, anderen namen stelling tegen zijn werkwijze en zochten hun eigen manier.

Koos Breukel (1962, Nl) bleef dicht bij Ruff, al zoekt hij wel de persoonlijkheid te vangen.
MOEDER 1992

 Jitza Hanzlova  (1958, Tsjechië) is een van de velen die de camera richt op de jongeren die nog hun identiteit zoeken en tussen kind en volwassen inhangen. Zij benadrukt de tweeslachtigheid van jongeren.
Zijn het meisjes of jongens?
                                                

Jurgen Teller  (1964, Duis hier ook present met portretten van pubers, al is dat niet zijn specialiteit. Dat is meer de volwassen vrouw en seksualiteit.

 Anton Corbijn (1955, Nl) maakt zelden een standaard portret. Hij regisseert de mensen die voor zijn camera komen, meestal popsterren en de laatste tijd vooral beeldende kunstenaars

MARLENE DUMAS
 Sergey Bratkov (1960, Oekraïne ) heeft voor zijn serie Kids uit 2000 vooral de kleintjes gezocht die graag (of gedwongen) spelen dat ze volwassen zijn.
SONJA
 Steven Vanflieteren  (1969, Be) zoekt het in licht/donker, zoals Rembrandt dat deed. Het resultaat is een reeks indringende portretten.
REM KOOLHAAS
Stratos Kalafatis (1966, Gr) heeft in zijn serie Atos monniken geportretteerd in de sobere zalen van hun klooster.


Alberto Garcia Alix  (1956, Spanje) heeft een voorkeur voor extreme personen, outcasts en excentriekelingen.

AUTORETRATO 2002
No comments: