My Blog List

Friday, August 12, 2016

BOTERO IN KUNSTHAL 2016


                                                               CELEBRATE LIFE

Fernando Botero (1932, Colombia) is bekend door zijn typische karikaturale figuren, dik, kinderlijk en onbeholpen. In veel steden in Zuid- Europa zijn zijn beelden aanwezig. Iedereen moet glimlachen om zijn werken. Er straalt een simpel geluk en mededogen uit. De Kunsthal toont nu een groot overzicht van zijn werken. Opvallend is dat bij geen enkel werk te lezen valt uit welke collectie het werk geleend is. Het lijkt alsof alle werken het bezit zijn van Botero zelf.
De teksten benadrukken dat Botero beïnvloed is door de West- Europese Renaissance kunstenaars en hun technieken. De bolronde figuren gaan terug op de methode uit de 16e eeuw om diepte te creëren door rondingen aan te brengen. Ook de vertekeningen in het perspectief zouden daarop terug te voeren zijn.
FIRST LADY

PICKNICK

VATICAN BATHROOM
Herhaaldelijk baseert Botero zijn werken op klassieke werken, Hij bestudeert ze en maakt er dan  een eigen visie op.
ARNOLFINI
VINCENTS ROOM
Naast menselijke figuren komen er dieren op zijn werken voor, opvallend veel poezen. Ook heeft hij series stillevens gemaakt.


Lopend tussen de ruim honderd werken zie je dat hij in series werkt, soms thematisch, soms met hetzelfde kleurenpalet. En hoe prettig de werken op het eerste oog lijken, ze gaan vervelen. Ze zijn teveel van hetzelfde.

THE GARDENERS CLUB

BALLET DANCER

MELANCHOLY

THE BATH

No comments: