My Blog List

Thursday, August 11, 2016

GLASSFEVER 2016 DORDRECHT


Vanaf 1997 is een project gestart dat tot op heden bijzondere werken heeft opgeleverd. Adriano Berengo stelde zijn glasstudio en zijn meesterglasblazers beschikbaar aan beeldende kunstenaars.
Aanvankelijk maakte de glasstudio's in Murano alleen gebruiksvoorwerpen. Langzamerhand ging men artistieke maatstaven aanleggen bij het maken van de voorwerpen. Men vroeg ontwerpers anders naar de voorwerpen te kijken. Zo begon langzamerhand de glaskunst te ontstaan.
Wat Adriano Berengo deed, was een stap verder gaan. Hij wilde autonome kunst maken met glas.
Veel lokale, nationale en internationale kunstenaars kregen een uitnodiging om een samenwerking aan te gaan. Veel van hen hadden nooit met glas gewerkt.
In de twintig jaar is een pracht van een collectie ontstaan die tijdens de Biennales van Venetie boeiende tentoonstellingen opleverde, eerst in het Venetiaans paviljoen, later in een palazzo langs het Grand Canal en in de Berengo Studio op Murano onder de naam Glassstress (zie de berichten in 2009, 2011, 2013 en 2015).

Opvallend is dat er vrij veel Nederlandse kunstenaars vertegenwoordigd zijn in de collectie die in beheer is van de Berengo Foundation. Dit aantal is nu uitgebreid omdat Dordrecht een aantal Nederlandse kunstenaars opdrachten heeft gegeven om glaswerk te maken in Murano.
De resultaten zijn te zien in Dordt Yard. Daarnaast zijn veel werken uit de Berengo Collection te zien in het Dordts Museum, Huis van Gijn en in het Dordts Patriciershuis.

Opvallend is dat de meeste kunstenaars hun kenmerkende vorm en thema vertalen naar glas. Soms voegt het materiaal niet veel extra's toe. Een aantal werken tonen een verrassende kijk op het gebruikelijke werk van de kunstenaars, bijvoorbeeld bij Koen van Mechelen, Klaas Gubbels, Jaume Plensa en Eric Wurm.

Er zijn twee werkwijzen te onderscheiden: het ouderwetse glasblazen en het modernere gebruik van mallen waarin het vloeibare glas wordt gegoten. Beide vormen zijn aanwezig in deze boeiende expositie(s). Het is te hopen dat de stad Dordrecht er een traditie van maakt en er regelmatig kunst in glas te zien zal zijn.


SHAN SHAN SENG ABACUS WESTERN ZHOU DYNASTY  2007
In de tuin van het Dordts Museum staat dit Telraam dat verwijst naar de geschiedenis van China.
De Zhou Dynastie kende het telraam al in de periode 1046 - 7712 voor Christus
KOEN VAN MECHELEN THE WALKING EGG 1998
Voor Van Mechelen ging een compleet nieuwe wereld open op het eiland Murano.
Bijna elk jaar werkt hij daar een poos aan nieuwe glazen beelden.

KOEN VAN MECHELEN DOMESTICATED GIANT -C.C.P. 2015
 
ROSELLA BISCOTTI  CRUDE OIL 2016
KLAAS GUBBELS - NATURA MORTA TAFEL 1994

KATE MCGWIRE SIREN 2015
MARTA KLONOWSKA  DOG 2016 naar stilleven met hond van Abraham van Strij

KIKI KOGELNIKBLUE STIRPED HEAD 1994
LINO TAGLIAPIETRA ATESSA 2009
JAVIER PEREZ CARRONA 2011
 
LUCY & JORGE ORTA ARBOREAL 2015

No comments: