My Blog List

Sunday, May 14, 2017

AFRIQUES CAPITALES in Gare Saint-Saveur Lille

Het thema van de goede tentoonstelling komt het sterkst naar voren in het werk met de veelzeggende titel: PRENDS LE BUS ET REGARD uit 2006 van Amina Zoubir. De video is opgenomen in diverse bussen en laat de reizigers zien, meer niet. De boodschap is duidelijk. In onze hoofdsteden wonen allang niet meer alleen blanke mensen. Wij hebben allemaal huidskleuren, raskenmerken en leven ons leven als mensen in een gemeenschap.

Frankrijk heeft veen kolonies gehad, met name in Afrika. De werken zijn gemaakt door kunstenaars uit die vroegere delen van Frankrijk, waarvan vele in Europa wonen en werken. De werken zijn gemaakt in de hoofdsteden van Afrika of in de Europese steden door en met genaturaliseerde Afrikanen.

Het meest primitieve werk (en dus wat velen van Afrikaanse kunst verwachten) is van autodidact
KWAME AKOTO 'ALMIGHTY GOD (Ghana, 1950) THE WORK OF DEMONS 2016.
Al jong, 6, begon hij te schilderen. Zijn studio noemt hij La Maison de Ministere de Religion.
Zijn werken gaan enerzijds terug op de oergeloven in Ghana, anderzijds refereren ze aan de Bijbelse verhalen, wan tGhana is overwegend christelijk door de Franse invloeden. Zijn werken zijn bijna altijd voorzien van teksten.


DETAIL.
 NICHOLAS HLOBO( Zuid-Afrika, 1975maakt beelden die onmiddellijk doen denken aan ceremoniën. In dit geval voor de god van het vuur. WAXHOTYSIMA ENGEKAKHAWULWA 2017
Het bestaat uit een geitenkop op een stellage en een doek die leeuwen en slangenmotieven draagt.

JOEL ANDRIANOMEARISOA (Madagascar, 1977) noemt zijn installatie: LABYRINTHE DES PASSIONS 2016. Hij weigert zijn werken van tekst en uitleg te voorzien. Het enige wat hij erover kwijt wil, is dat hij graag met papier en zwart werkt. De rest is een enigma dat in tact moet blijven. FREDDY TSIMBA (Kinshasa.1967) heeft zijn geboortestad nooit verlaten. Hij groeide erop, studeerde aan de kunstacademie in de stad en heeft er zijn studio. Zijn werk FORGOTTEN TEARS (2013) bestaat uit mensfiguren vastgebonden op barbecues. Het verwijst terug naar de offers die plaatsvonden om opgegeten te worden om zo zuiverheid van ziel te krijgen: een samengaan van hemel en hel.


SWEETNESS 2017 van MESCHAC GABA (Benin, 1961) heeft een werk opnieuw gemaakt, waarmee ze internationaal doorbrak tijdens Documenta 11. De installatie is een verzameling bekende gebouwen uit vele wereldsteden opgebouwd uit suiker(!)


ABDOULAYE KONATE (Mali, 1953) grijpt in zijn textielwerken terug op de traditie van de orale geschiedenis en mythen. CALAO (2016) toont de mythische vogel die de mensen beschermt en de de doden naar het hiernamaals brengt.

 De fotografie in Afrika staat op een hoog peil, vooral door de Market Photo Workshop in Johannesburg. Ook MIMI CHERONO NG'OK (1983, Nairobi) is door de Market gevormd.
Uit Tunesie komt JELLEL GASTELI (1958) . Hij presenteert zijn foto's graag in series, waarbij foto's op de grond liggen. Dat geeft een andere kijk dan wanneer ze aan de muur hangen.
De serie die hij in Lille toont, heet THE STRAIGHT SIX (2016)
J'AIME EL FINA 2012 van HASSAN HAJJAJ (Marokka, 1961) toont een aantal verkopers uit Marrakech die hun waren aanprijzen, staande voor veelkleurige matten.

LE MARCHAND DE VENISE (2010). De titel is ontleend aan het beroemde stuk van Shakespeare, waarin een joodse koopman een pond vlees eist uit het lijf van een koopman die hem veel geld schuldig is. Nu lopen er vele Afrikaanse kooplui in Venetië rond die toeristen nep merktassen aan te smeren. KILUANJI KIA HENDA (Angola, 1979) zet een van hen neer in een palazzo en maakt van hem een staatsieportret. Ook zijn GREAT ITALIAN NUDE (2010) toont zijn fijn gevoel voor ironie.
Ook deze titel verwijst naar de westerse kunst. Het is een verwijzing naar Tom Wesselmans pop art werk: The Great American Nude, een serie van naakte dames.ANDREW TSHABANGU(Zuid- Afrika, 1966) fotografeert de constante veranderingen in Johannesburg. In CITY IN TRANSITION 2014 zoekt hij als een voyeur naar verrassende momenten die foto's opleveren die bijna surrealistisch het leven in Johannesburg vastleggen.

No comments: