My Blog List

Tuesday, February 13, 2018

ART ROTTERDAM 2018 deel 1

Het Van Nelle Gebouw biedt ook dit jaar onderdak aan de kunstbeurs. Een aanzinelijke verbetering is dat alles nu in het zelfde gebouw afspeelt, al was daar de aanbouw van een tent voor nodig. Ook de lezingen zijn nu op de eerste etage boven de beurs.
Charles Ex hield een bespreking over het verzamelbeleid van musea, met natuurlijk aandacht voor het  in aanbouw zijnde depot van zijn museum. Een boeiend verhaal met goede voorbeelden en enkele tips voor verzamelaars. Nederlandse musea kunnen niet zonder schenkingen van  collectioneurs.
Op de beurs was heel wat te vinden om te verzamelen, als je het geld daarvoor hebt. De bekende galeries uit Nederland brachten weinig nieuws. Dat moest vooral van de nieuwkomers komen met name van de buitenlandse galerie├źn en van het Mondriaanfonds dat weer jonge kunstenaars die met een beurs van het fonds een jaar aan werk waren en hier een podium kregen.

De Engelse kunstenaar David Ben White maakt beelden, schilderijen en installaties die allemaal voortvloeien uit zijn fascinatie voor de moderne architectuur en design.
Soo- Kyoung Lee heeft Aziatishe genen maar woont en werkt in Frankrijk.
Ze heeft een aparte stijl die tussen abstract en decoratief inzit. Ze werkt met zeer fijne penselen en aparte kleuren.
De Hongaar Zsolt Molnar (1989) is opgeleid als graficus, maar ontwikkelde zich verder tot maker van schilderijen, etc en beelden en installaties. hij gaat uit van beelden die we allen herkennen, zo heeft hij een hele serie gemaakt als persoonlijke posters bij de serie Breaking Bad. Zijn werk is energiek en humorvol.Zijn landgenoot Adam Kokesch (1973) gebruikt alle mogelijke technieken en materialen om zijn objecten te maken. Het gaat hem om het experiment en om de invloed die zijn esthetiek heeft op de omgeving.Nemanja Nikolic (1977, Servie) voltooide haar opleiding in Italie en werkt nu in Engeland.
Zij maakt tekeningen, schilderijen en animaties. Hier zie je een stil uit haar 4 minuten film waarvoor ze meer dan 10.000 tekeningen maakte.


 De Nederlandse Hadassa Emmerich (1974) is bekend door haar enorme muurschilderingen met organische vormen. Nu heeft ze zich vernieuwd. Met een afgewogen palet schildert ze bijna abstract, al zijn er damesbenen te herkennen.De afdeling Prospects and Concepts toont werk van jonge kunstenaars die een ondersteuning hebben ontvangen van het Mondriaanfonds. Het aanbod is heel divers, van flauw tot boeiend en van geklungel tot hoogstaand werk. Mijn selectie:

Collages van Antje Guenther

Stillevens in steeds verschillende kleurschakeringen van Felix van Dam

Filmpjes in achteruitkijkspiegels van Graham Kelly
Mathias Koenig combineert beelden met geluid
Mooie abstracten van Harry Markusse

Prenten van RaQuel Haver

Doeken van Steef Crombach


No comments: