My Blog List

Tuesday, May 08, 2018

STAGE OF BEING MUSEUM VOORLINDEN Wassenaar

 Misschien wel het mooiste museum van Nederland. Op een groot landgoed ligt museum Voorlinden te midden van prachtige tuinen. Het gebouw is speciaal ontworpen voor deze plek en de Caldic collectie. Het is een verademing dat de opdrachtgever gekozen heeft voor een ruim gebouw zonder verdieping. Niet de architectuur staat centraal zoals bij veel museale nieuwbouw, maar de kunst. De zalen zijn ruim en licht dankzij een prachtig plafond dat daglicht doorlaat. De werken krijgen de ruimte en de folders per expositie zijn mooi vormgegeven.
Een deel van het gebouw is speciaal vormgegeven rond de permanente werken. Het is belevingskunst voor iedereen, maar wel van een hoge kwaliteit.


LEANDRO ERLICH (1973, Argentinië)  SWIMMING POOL
Speciaal voor het museum ontworpen. Erlich is constant op zoek naar optische illusies die de kijker een nieuwe kijk geven.

RONI HORN (1955, USA) GLASS SCULPTURES

RON MUECK (1958, Australie) COUPLE UNDER UMBRELLA


(1938, USA) OPEN ENDED
216 ton weegt het gevaarte, het is 4 m hoog, 18 m lang en 7 m breed.
Het is een doolhof. De zaal kent een vide die de bouw laat zien. Nergens is een las te zien. Het is of de platen tegen elkaar aan leunen.

SON DONG (1966, China ) THROUGH THE WALL
4,5 m hoog en 9 m lang, opgebouwd uit deuren en ramen uit de wijk waar Dong is opgegroeid. De wijk moest plaatsmaken voor hoogbouw. De binnenkant is voorzien van spiegels en talloze tweedehands lampen.


De collectiepresentatie  STAGE OF BEING dankt zijn naam aan een werk van Robert Zandvliet.
Het thema zoemt in op het bezweren van de existentiële angst door de verbeelding van de mens te tonen in al zijn verschijningen. 
Jannis Kounellis Z.T. 1993
Thomas Struth - Mailander Dom 1998
Robert Zandvliet Stage of Being V 2017
Anthony Gormley Mass 2006
Tony Cragg Blue Horn 1982
Mark Manders Landscape with Male Figure 2017

John Armleder Spark Spark Spark 2004
JocJonJosh The Beast 2010No comments: