My Blog List

Tuesday, May 22, 2018

THE EYE IS THE CENTRE Anke Roder en haar keuze Ketel Factory Schiedam


 Na een overdosis aan Imponeerkunst (zie de twee vorige berichten) is het heerlijk om werk te zien dat helemaal niet gemaakt is met het oog op het grote publiek, maar puur omdat de kunstenaar het wilde.

Anke Roder (1964, Duitsland) woont en werkt in Zandweer, Noord-Groningen vlakbij de Waddenzee. Daar haalt ze ook haar inspiratie vandaan. Haar thema is het landschap.  Nu is het landschap een veel gebruikt thema met een lange geschiedenis. En eigenlijk kan de traditionele, realistische wijze van weergeven niet meer in deze tijd. Elk landschap bestaat uit twee delen: het onderste deel, het land dat stopt bij de horizon en het bovenste deel dat de lucht weergeeft.
De horizon kan hoog of laag liggen; bij het Nederlandse landschap ligt deze meestal laag.
Deze tweedeling kom je ook tegen in veel abstracte werken: twee kleurvlakken die gespannen tegenover elkaar staan door vorm en kleur. Dat is ook in de landschappen van Anke Roder het geval.
Het zijn bijna abstract vormgegeven landschappen met een ongelooflijk kleurgebruik.
In 2013 zette ze zich aan een project: elke dag van het jaar een landschap, waarbij de sfeer van de dag, de wolken en de maan bepalend waren voor de kleine schilderijtjes, waarbij het deel tot aan de horizon in olieverf en de lucht in bijenwas gekleurd met pigment geschilderd werd. Ze zijn allemaal 21 x 18 cm groot en geschilderd op hout.

Naast haar eigen werk toont Anke Roder in deze expositie werk van andere kunstenaars waarover zij heeft geschreven of met wie zij zich verwant voelt.

ZON MAAN WOLKEN 2013
3 MEI
23 JUNI
26 SEPTEMBER


 Na deze serie is zij landschappen blijven schilderen, maar meer als onderzoek naar kleurgebruik, vorm en sfeer.


SUN DOWN 2014
MINERAL LANDSCAPE II (2018)
SEACLOUD (2018)



RON VAN DER ENDE  (1965) HOLOCENE



REMCO DIKKEN (1981) THE TRUMPETMAN
REMCO DIKKEN - BAARDMAN
HARM JAN BOVEN (1956) BOS BIJ VOLLE MAAN foto
MASSO YAMAMOTO (1957, Japan) - #954, NAKAZORA foto
ALEXANDRA ROOZEN (1971) -TO BEND #14  tekening
JEROEN ALLART (1970) -SIAMEES



No comments: