My Blog List

Saturday, April 23, 2022

Het Depot: HANS VERHOEVEN & EMILE VAN DER KRUK

Het Depot heeft twee gebouwen in de nabije omgeving, waar tijdelijke tentoonstellingen zijn te zien.

Hans Verhoeven (1947- 2022) besteedde van 1970 zijn vrije tijd aan beeldhouwen. Hij had het zichzelf aangeleerd en maakte uitsluitend abstracte werken.

In 1976 wordt hij beleidsmedewerker en bouwmanager van de Pompekliniek. Hij startte een studie sociale wetenschappen. Hij was belast met de organisatorische opzet en als bouwmanager. In 2016 ging hij met pensioe. Inmiddels was hij in 2008 weer begonnen met beelden maken. 0Na 10 jaar had hij 8 beelden.

In eigen beheer gaf hij een boek uit met beelden en gedichten.  De beelden hebben een heldere opbouw en een verwarrende inhoud. Onmiskenbaar zie je de omgang met de mensen die psychiatrische zorg nodig hebben. In een van zijn gedichten staat: 

Een woord bij het beeld /Steelt het zien van de kijker/ Zien..... maakt het verhaal.
















Emile  van der Kruk (1956) werkt met hout dat hij zo veel mogelijk ruw houdt. Hij respecteert de vorm en kijkt hoe hij daar een beeld van kan maken. Zo nodig hanteert hij een kettingzaag, waardoor de ruwheid van het materiaal nog duidelijker naar voren komt. Hij beschildert veel van zijn werken, wat het een kinderlijk, amateuristisch uiterlijk geeft. In de vaste collectie en in een aparte presentatie staan meer dan 150 beelden van hem en dat is teveel. Beter is het om een keuze te presenteren.

DE KUS 2011
populierenhout
De man is versmolten met de fauteuil.

KOKOSCHKA EN ALMA MAHLER 2012
kastanjehout
de letters OK staan voor de schilder, die wanhopig verliefd was.
Na hun korte relatie leefde hij samen met een pop die zijn geliefde moest vervangen.

WORTELHOOFD 2020
dennenhout

ANATOMIE VAN EEN BOOM 2010
red ceder

PIETA 2005
hout
De treurende Maria en de dode Jezus zijn vervangen door een stoel en tors.

GROTE HELPENDE HAND 2009
eikenhout


 

No comments: