My Blog List

Wednesday, October 22, 2008

HEARTLAND

Een veelbelovend thema heeft het Van Abbemuseum voor zijn nieuwste tentoonstelling genomen: de Heartland, oftewel het agrarische en arme midden van de VS.
De expo is opgezet als een reis. De kwaliteit en aard van de werken is helaas zo wisselend dat je niet echt een (kunstenaars)blik op de streek krijgt, maar meer een potpourri van moderne kunst. Tussen de vele werken vielen de volgende mij positief op.

De ontdekking voor mij was de fotograaf Alec Sloth. Hij reist en kijkt. Vijf jaar lang trok hij langs de oevers van de Mississipi. Zijn werken zijn duidelijk plaatsgebonden en omdat hij gewone mensen in plaats van modellen gebruikt, krijgt zijn werk een intense intimiteit.


Matt Bakkom is samen met een tweetal collega-kunstenaars de Mississipi afgezakt.
Onderweg legden ze op foto en film en audio vast wie en wat ze tegenkwamen. Een hommage aan de veerkracht van de mens, die in alle omstandigheden blijft zoeken naar voldoening in het leven.

Marjetica Potrc leeft en werkt in Ljubilana. zij is architecte en kunstenares. Zij maakt museale gebouwtjes die haar sympathie vertolken met de mensen die huisjes bouwen om te overleven. Dit shotgun house is een kopie van de huizen die de armen in New Orleans bouwden na de orkaan Kathrina. Vanuit de Cariben is dit soort huisjes verspreid over heel Amerika als huisvesting voor de allerarmsten.

Kerry James Marshall probeert door te dringen in de ervaringen en levens van de zwarte Amerikaan. Hij gebruikt daaroor allerlei kunsthistorische stijlen en materialen.


Matthew Day Jackson fotografeert op historische plaatsen. De rotsformaties vertonen menselijke trekken, alsof de geesten van de soldaten in de steen zijn getrokken.

Greely Myatt bouwt sculpturen en installaties. Hij noemt ze Mitotes en gebruikt daarvoor oude bezemstelen.

Scott Hocking brengt het verval in Detroit in beeld. In deze voormalige autofabriek heeft de natuur vrij spel. Hocking bouwde met het materiaal dat hij aantrof een piramide. De glorie van Motown ligt hierin begraven.

Aaron Spangler maakt grote houten reliefs en sculpturen. Hij put uit de amerikaanse mythologie en geeft in zijn knap ambachtelijk werk subtiel commentaar op de ontwikkelingen in de VS.

No comments: