My Blog List

Thursday, October 09, 2008

WANDERLAND TILBURG 2008


De Oude Warande een sterrenbos aan de rand van Tilburg is de plek waar Waderland te zien was. Een presentatie van hedendaagse sculpturen die laat zien dat driemensionaal werk bezig is aan een comeback.


Laura Ford ontroert met haar beelden van vermenselijkte dieren die zo uit de verhalen van Beatrix Potter lijken te zijn weggelopen. De werken hebben een mooie gelaagdheid. Dieren horen in de bossen, maar moeten zij als daklozen uit vuilnis hun voedsel bijeenrapen.

Andre Pielage laat zien dat een kleine ingreep in de omgeving tot een geweldig werk kan leiden. Op een kruispunt van paden voorzag hij alle dode takken van witte verf.


Jose Damasceno plannte meer dan honderd replica´s van een olifantje dat hij bij een antiquair vond op de bast van vele bomen. Een speels werk dat de lijnen in een sterrenbos ontwricht door horizontaal en verticaal om te draaien.


Gereon Krebber maakte Deemed speciaal voor Wanderland. Hij maakte van ballonnen een sculptuur die hij compleet inpakte in isolatietape. Zacht heen en weer wiegend vangt het het zonlicht op en benadrukt het de schoonheid van het park.


Caroline Coolen´s Choufleur combineert een klssiek tuinbeeld van een faun met roosjes bloemkool die hoofd en oksels overwoekeren.


Op een open plek die bekend staat als een ontmoetingsplek voor homo´s heeft David Bade een verzameling figuren neergezet die hij Tree Dancers noemt.


Jens Pfeifer legt een gigantische schedel van een konijn in het bos. Zelfs de oren blijken botten te bevatten.


Helemaal origineel is het niet, het werk van Jeppe Hein 3 dimensional circle.
Maar het doet het goed op de plek in het bos, waar de reflecties voor een verwarrende kijkervaring zorgen.Jonathan Meese houdt ervan de kunstwereld op te schudden. Chaos en emotie gaan samen in zijn werk, zo ook geschiedenis en platheid. Hier staan twee monsterlijke figuren die een duistere cultus vertegenwoordigen uit het Duitsland van de Nibelungen.

Paul McCarthy mag dan al een poos meedraaien. Eerst de laatste jaren krijgt hij hier de aandacht die hij verdient. Dit beeld Blockhead stamt uit 2000. Het refereert door de vierkante vorm van het hoofd aan de minimal art van Tony Smith. En natuurlijk is ook de held van McCarthy de figuur Pinokkio aanwezig.


Centraal in de tentoonstelling is het beeld van Subodh Gupta gestationeerd.
Het heet 27 ligth years en is opgebouwd uit roestvrijstalen keukenspullen. Hij gebruikt dit materiaal vaker. Hier heeft hij er een soort raket of meteoriet van gemaakt. In het sterrenbos verbindt hij hemel en aarde. De titel slaat op de afstand tussen de aarde en de ster Vega die al bij de Babyloniers bekend was.Vincent Olinet speelt met overbekende beelden die hij door een enkele ingreep van betekenis ontdoet. Door de proporties, de vergankelijkheid of zoals hier door de omgeving te gebruiken. Het hemelbed drijft in de vijver.
Het bed lijkt uit een sprookje te komen, maar het water en de planten zullen het langzaam maar zeker doen vergaan.


Lothar Hempel maakt theatrale werken. Hij voegt op surrealistische wijze voorwerpen samen die samen een verhaal lijken te vertellen. Hij creeert geen illusies, maar nodigt de kijker uit zelf aan het werk te gaan: wat hebben de zuil, de deurklink, de foto van de danseres en de paraplu met elkaar te maken=

No comments: