My Blog List

Monday, July 20, 2009

CALVIN ME CKB DORDRECHT

19 JULI 2009
Regelmatig organiseert het CBK Dordrecht tentoonstellingen, meestal zijn die klein of zeer specialistisch. Nu hebben ze de mode-ontwerper Aziz gevraagd een expo samen te stellen onder de noemer Calvin Me. In Dordrecht is op diverse plekken aandacht voor de invloed van Calvijn op Nederland en de Nederlanders. De centrale noemer waaronder de kunstenaars te vangen zouden moeten zijn is dus een reactie op de Calvinistische leer en levensstijl. Dat is (gelukkig) niet aan de samenstelling af te lezen. Het zijn bij elkaar verrassend goede werken van bekend een minder bekend kunsttalent. Waar de werken vandaan komen, is niet aangegeven.
MONALOI MEHER werkt met draad, vooral rode. Daarmee pakt ze voorwerpen in als een huiselijke Christo. Het mooie is dat de vorm herkenbaar blijft van het nu onbruikbare voorwerp.

LAM DE WOLF WEERSPIEGELING
werkt ook met textiel. Hij heeft met zakdoeken, jurken en theedoeken gewerkt die hij voorzag van geborduurde teksten. De serie Weerspiegeling bestaat uit gevlochten raffia en repen stof bij elkaar gehouden door plastic binders.

GREG STREAK ENVELOPES FOR TEARS 2008 Ook Greg Streak werkt onder andere met stof. Dit werk is een voorbeeld van wat veel kunstenaars op deze expo tonen: het is met veel geduld in elkaar gezet met vaak eenvoudige middelen. (Zou dat het Calvinistische element zijn?)

ERIC STALLER BIG BANG THEORY 1996 Eric Staller heeft meer van een vrolijke uitvinder dan van een introverte kunstenaar. Hij werkt met licht, met foto's, video's etc.

BABY MARC QUINN.
Van Marc Quinn is een mooi werk aanwezig waarvan geen afbeelding te vinden is.
Het is een bloemstuk met grafbloemen en een doodshoofd alles is nu in metaal gevangen en daardoor een memento mori dat tijdelijkheid en eeuwigheid op een simpele wijze verbindt. In Engeland is deze baby te zien. Meer dan levensgroot en hij lijkt te zweven. Baby's, gehandicapte en Kate Moss hebben veel succesvolle beelden opgeleverd.

Kate Moss
Net als het werk Self, een afgietsel van zijn eigen hoofd gevuld met zijn eigen bloed.
Self

De Chinese kunst is over de hype heen. Nu kunnen we rustig zien welke kunstenaars uit dit gigantische land meerwaarde hebben. Deze twee horen er zeker bij. Ai Wei Wei was bijvoorbeeld al een pionier van de Chinese moderne kunst.
AI WEI WEI
zHANG XIAOGANG

No comments: