My Blog List

Tuesday, January 12, 2010

LICHTKUNST IN DE KUNST EINDHOVEN

29 DECEMBER 2009

In het oude gloeilampenfabriekje van Philips is ook het centrum voor Lichtkunst te vinden. Ze hebben nu een overzicht van werken uit de collectie van het SMAK uit Gent.
De titel is The Change of The Century, daarmee wil men aangeven dat de gloeilamp na honderd jaar gaat verdwijnen. In de jaren zestig begonnen een aantal kunstenaars te experimenteren met licht. Daniel Flavin en Bruce Nauman behoren tot de pioniers.
Maar eerst de Cubaanse kunstenaar GEYSELL CAPETILLO(1973)die met gloeilampen werkt in:
FRUTOS DE LA TIERRA III1999. Hij verwijst in zijn werk vaak naar de situatie in zijn geboorteland. De kruiwagen met lampjes verwijst naar de landbouw. Door het gebruik van licht lijkt het werk een positieve boodschap uit te dragen.
DAN FLAVIN(1933-1996)werkte zijn hele kunstleven met tl-verlichting. Men noemt hem een minimal artist omdat hij objectief werkt met licht en geometrische figuren.
McGOVERN is niet in deze expo opgenomen, maar is in het bezit van en nu te zien in het Van Abbe Museum.
De Belg JACQUES CHARLIER(1933)toont in zijn werk een kritische blik op de kunstwereld, waarbij ironie zijn wapen is. Hij zet de toeschouwer vaak op het verkeerde been, zoals ook in dit werk
LAMPE DE POCHE (1967).
De italiaan PIER PAOLO CALZOLARI (1943)behoort oorspronkelijk tot de árte povera', de richting die gebruik maakt van bestaand materiaal om daar hun kunst mee te maken.
Dit werk is gecompliceerd. Het bestaat uit neonletters die in het Italiaans zeggen:
"De gelukkige die het hoefijzer van het paard gevonden heeft". Tegen de wand waarop de letters staan leunt een ladder die bedekt is met rijp door de vrieselementen die in het werk verwerkt zijn. Het geheel doet raadselachtig aan, alsof er een alchemie aan het werk is die zich niets aantrekt van onze wetenschap.
Senza Titulo 1989
Net als Dan Flavin mag ook die andere Amerikaan BRUCE NAUMANN(1941) niet ontbreken op een kunstlichtexpositie. we zien in een cirkel de woorden: life-death, love-hate en pleasure- pain in felle kleuren oplichten. De schakeling gaat gepaard met een knal.
De toeschouwer moet nadenken over de relatie die de woorden met elkaar hebben.
LIFE AND DEATH 1983
De Nederlandse ANNA LANGE(1969) heeft twee jaar gewerkt a;s adviseur voor het ministerie van onderwijs. In dit werk heeft zij woorden geselecteerd die gesproken zijn door de diverse ministers van onderwijs in Europa. De neonletters liggen op lavasteen afkomstig van de Etna.
Cadavre Exquis d'Europe (1997)

No comments: