My Blog List

Wednesday, January 13, 2010

NIEHAUS, SCHOONHOVEN, BUKOVAC in Gemeentemuseum Den Haag

2januari 2010
HOLGER NIEHAUS(1975,Duitsland)grijpt terug op het klassieke stilleven, alleen hij schildert niet maar fotografeert. De kijker vraagt zich onmiddellijk af of wat hij ziet nu echt is of niet. Dat komt omdat Niehaus zijn dieren, planten en fruit bewerkt of de foto's manipuleert. De ingrepen zijn grappig, tegelijkertijd is de schoonheid zo aanwezig, dat de ingrepen aan het denken zet, niet alleen over het onderwerp of over de techniek, maar over leven en dood en hoe het een tot het ander leidt.




Het Gemeentemuseum heeft een grote collectie werken van JAN SCHOONHOVEN(19140-1994).
Zijn minimalistische werken, opgebouwd uit karton, krantenpapier, lijm en witte verf zijn overbekend, maar nog steeds aansprekend. In deze kleine selectie toont het museum naast de bekende werken ook het grafische werk, beelden in een andere kleur en enkele schilderijen. De laatste zijn niet sterk. Het grafische werk wel, al is niet duidelijk of Schoonhoven ze zelf heeft gemaakt of een assistent.


VLAHO BUKOVAC(1855- 1922,Kroatie)veranderde zijn naam in deze echt Oost- Europees klinkende naam toen hij in Parijs in de kunstenaarskringen vertoefde. de gedachte was dat zo'n naam meer opdrachten en verkopen zou opleveren dan zijn echte naam: Biaggio Fiagioni. Hij had succes met zijn portretten, later zocht hij aansluiting bij het Symbolisme om daarna terug te keren naar portretten en naakten. De werken lijken op het eerste gezicht goed geschilderd en niet meer dan dat. Beter kijken doet je bewonderend constateren dat hij verrassende technieken toepast en gedurfd kleurgebruik.
ZELFPORTRET
ANDROMEDA

GUNDULIC'S DREAM
SCHILDER MET MODEL


WROEGING

portret van Gustav Pongratz, 1893, olieverf op doek

No comments: