My Blog List

Monday, September 20, 2010

DAVID SCHNELL, SAM DRUKKER, LINDA ARTS EN JONGE FOTOGRAFEN

In het Gem, Den Haag, zijn alle zalen vrijgemaakt voor de werken van de Duitse schilder David Schnell (1971). Net als andere succesvolle Duitse schilders is hij opgeleid aan de academie in Leipzig. Ook hij heeft daar het vakmanschap geleerd, dat is te zien aan de manier van schilderen, het kleurgebruik en bij David het fantastische gebruik van perspectief. De doeken zijn vaak enorm groot, waardoor je ogen bijna verdwalen in de verschillende dieptes die het doek biedt. Op een geraffineerde manier speelt hij met verschillende verdwijnpunten, waardoor het werk uit diverse standpunten anders gezien wordt. Boven een dagbladkritiek stond de kop:
Schnell zit muurvast in zijn werkwijze. Dat kan je ook zeggen van Mondriaan, Klaas Gubbels en Jan Schoonhoven. Het is ook niet waar. De compositie is in zijn latere werk losser geworden. Het is alsof we diverse beelden door elkaar zien. De werken neigen naar abstractie, terwijl er nog steeds een perspectief aanwezig is.



****************

In Pulchri hangen de nieuwe doeken van Sam Drukker. Hij wordt een stadsjutter genoemd omdat hij al fietsend door Den Haag altijd op zoek is naar bruikbaar materiaal voor zijn werk. Hij schildert namelijk graag op ondergronden die hij bij het straatvuil vindt. De vlekken die op het oude hout of doek aanwezig zijn, laat hij zitten en vormen een vreemd contrast met de bijna klassieke wijze waarop hij zijn figuren, bijna altijd naakt, schildert. Klassiek en modern tegelijk.
SAM DRUKKER
REGENVROUWDRAGER

**********************

In het Fotomuseum en in Pulchri Studio, beide in Den Haag, is werk te zien van jonge fotografen. In het museum hangen de werken die genomineerd waren voor de diverse prijzen die afstuderenden dit jaar konden winnen. In Pulchri maakten een aantal studenten ter plekke werk voor een tentoonstelling. Opvallend is dat de kwaliteit hoog is, technisch gezien. De hedendaagse apparatuur haalt perfectie binnen handbereik. De modefotografie is vooral in trek bij de fotografen in Pulchri, terwijl de fotojournalistiek meer aanwezig is in het museum.Inhoudelijk is er nog weinig eigenzinnigheid. De invloeden van de grote Nederlandse fotografen als Rieneke Dijkstra,Erwin Olaf en Koos van Breukel is duidelijk aanwezig. Zelfs Pauline van Oltheten vindt al navolging in haar wijze van tentoonstellen: Foto's verspreid over de muur met aantekeningen erbij. De foto van Amber is op beide tentoonstellingen te zien. Geen wonder, het is een werk dat wel al een eigen gezicht van de maker toont.
AMBER ISABEL - BETWEEN WHISPERS AND THUNDERSTORMS
MARLOUS VAN DER SLOOT -HELIANTHE
SYA GROOSMAN-
ARMY OF PERFECTION

No comments: