My Blog List

Saturday, December 25, 2010

ANDREI ROITER IN GEMEENTEMUSEUM SCHIEDAM e.a.

24 DECEMBER 2010
Het Stedelijk Museum Schiedam heeft weer drie goede tentoonstellingen in huis:
- 1. De Verborgen Wereld van Eugene Brands. Veel onbekende tekeningen, maskers, schilderijen en foto's zijn onlangs ontdekt van deze veelzijdige en belangrijke kunstenaar die er mede voor gezorgd heeft dat Cobra in het Stedelijk te Amsterdam zijn eerste museale presentatie kreeg. De werken zijn wisselend van kwaliteit. Prachtige werken hangen naast krabbels die beter niet openbaar gemaakt moesten worden. De stichting Eugene Brands heeft de werken (nog) niet op de site gezet, daarom helaas geen voorbeelden.
- 2. Kunst uit Huis VI: de collectie Gerhard en Mariet Roetgering. Dit echtpaar heeft duidelijke bedoelingen met hun collectie. Ze zoemen in op Cobra, minimalisme en abstract expressionisme. Ze kopen niet alleen de bekende namen Wolvecamp, Appel, J.C. Vanderheyden, maar volgen ook Jaap Nanninga, Willem van Hecke, Otto Egberts en de minimalisten Leo Erb en Walter Leblanc.
Walter Leblanc

Leo Erb
-3. Andrei Roiter: Bon Voyage.
Geboren in 1960 kreeg hij onder Gorbatsjov de gelegenheid om als kunstenaar naar het westen te reizen voor tentoontstellingen. Hij ging met een kleine koffer voor twee weken weg. Het werden twintig jaar heen en weer reizen naar Moskou voor familiebezoek en naar Amsterdam en New York waar hij ateliers heeft. Daarnaast maakt hij exposities van zijn werken in de hele wereld.

BON VOYAGE(Z.J.)
de koffer is het symbool voor zijn kunstenaars zijn geworden. Dit is zijn oorspronkelijke koffer. Het symboliseert het reizen, maar door het gat dat hij erin gemaakt heeft, is het meer dan dat. Binnen en buiten zijn met elkaar verbonden, de koffer opent het perspectief op nieuwe horizonten, maar ook de blik naar binnen.
Ieder kan in de koffer kijken, maar daar is het zwart, de melancholie van de reiziger die nergens meer een thuis heeft.
DUST WATCHER(2009)
Roiter bouwt talloze gebouwtjes, gemaakt van restmaterialen. Ze hebben gemeen dat het uitkijkposten of wachtkamers of camera's zijn, die allemaal het wachten en het observeren verbeelden en daardoor ook het kunstenaarschap.

OLD JOKES(2010)
Een groot doek met een zwevend voorwerp: een boek met een handvat. Hij heef took diverse driedimensionale exemplaren gemaakt. Ik word van dit werk hebberig. Het is prachtig geschilderd, bijna monochroom en het verbeeldt voor mij het reizen op diverse lagen. In boeken kan je verre streken bezoeken en als je reist verdrijf je de tijd met lezen.
ONE WINDOW CABIN(2008)
Niet alleen maakt hij gebouwtjes. Hij schildert ze ook. Zwevend tegen een ondefinieerbare achtergrond.
PORTAL (2010)
De koffer heeft hji diverse malen geschilderd, dit doek is ruim 2,50 breed
MY RUSSIAN EYES(2010)
Een monochroom schildderij. De speciale humor van Andrei komt hierin tot uiting.
BEACH POTATO(Z.J.)
Een bewerkte foto die licht ironishc commentaar geeft op de american way of living.
TIME CAPSULE 2 (Z.J.)
Dit gevaarte uit stukjes leer, kachelpijepen en hout opgebouwd is als rugzak te dragen,
de vorm is duidelijk afgeleid van het hart, onze persoonlijke tijdcapsule, want stopt het hart, dan stopt voor ons ook de tijd.
THE ARCHITECT(2007)
Het doek doet lichtjes aan Magritte denken, die ook regelmatig zwevende rotsblokken creeerde. Hier is de dromer op de rots aan het verzinnen hoe hij de rots tot huis maakt, of droomt hij van een verre toekomst die hij zal moeten vormgeven?
THIS IS NOT A BATTLEFIELD(2008)
Dit schilderij roept onmiddellijk de rellen in Amsterdam op, waarbij de straatstenen in de richting van de M.E. gingen. toch is Amsterdam geen strijdtoneel.

Zoals te zien zijn de werken van Roiter zeer divers, niet alleen in materiaal, maar ook in voorstellingen en techniek. Het werkplezier spat er van af. Jammer genoeg ontbreekt het soms aan zelfkritiek. Een aantal werken konden beter in het atelier blijven als probeersels.

No comments: