My Blog List

Friday, December 31, 2010

FOTOGRAAF BORIS BECKER IN FOMU ANTWERPEN

december 2010

Boris Becker(1961, Duitsland) noemt zichzelf een ontdekker van beelden. Zijn werk wordt
gekenmerkt door een grote rijkdom aan details, heldere compositie en een kleurgebruik dat zijn foto's bijna abstract maken. Daarbij werkt hij bijna altijd op groot formaat.
Hij is zeker beïnvloed door een van zijn leermeesters, Bernd Becher. Deze heeft samen met zijn vrouw een aparte stijl ontwikkelt in de architectuurfotografie. Becker is niet de enige die les heeft gehad van en beïnvloed is door Becher. Het geldt ook voor Andrreas Gursky en Thomas Struth.

ZEEBRUGGE 2003
Een typerend werk voor Becker: Je kunt niet direct plaatsen wat je ziet. Als je goed kijkt zie je autowrakken in de verticale gangen. Je ziet dat het gevaarte omhoog staat, maar wat is het? Een deel van een gezonken veerboot?
Het object staat in het midden, is frontaal genomen, de details zijn zonder meer herkenbaar en de kleuren zijn helder en hard.
PARKDECK 2009
De titel doet denken aan een veerboot, terwijl je eerst denkt aan een stuwwand. Doordat alle foto's frontaal zijn genomen verwacht je het hier ook, als de camera vanuit de hoogte neerkijkt op een parkeerdek, is het raadsel opgelost.
SCHWARZE ELSTER 2008
Een punt van fascinatie voor Becker is de ingreep van de mens in de natuur. Bruggen zijn daarvan een duidelijk voorbeeld. Het perspectief en de kleur maakt dat je blijft kijken naar iets waar je in de werkelijkheid geen aandacht zou schenken.

TOSCANE 2007
In alzijn landschappen zie je sporen van menselijk ingrijpen, de mensen zelf zijn afwezig. Door de wijze van fotograferen ontneemt Becker de specifieke kenmerken van de plek die hij vastlegt. Het wordt daarmee bijna een algemeen beeld, een non-plek.

1 comment:

Anja said...

geweldig!