My Blog List

Wednesday, March 09, 2011

GERCO DE RUIJTER IN STEDELIJK MUSEUM SCHIEDAM

GERCO DE RUIJTER (1961, Vianen) fotografeert landschappen. Hij gebruikt daarvoor een vlieger of lange stok. Zo maakt hij zijn opnames van een hoogte van 20 tot 100 meter.
Zijn foto's doen door de afstand en de kadrering denken aan abstracte geometrische schilderijen. Alles is even belangrijk in de werken. Omdat de kijker het moet doen met het beeld, er zit geen verhaal of diepere betekenis achter, zijn vooral de foto's interessant die zich op het snijvlak van herkenbare werkelijkheid en abstractie bevinden. Door de geometrie te benadrukken zit er een ritme in de werken die schoonheid kunnen oproepen, maar soms ook bijna kitscherig overkomen of als behangpatronen. De keuze in welke opnames je laat zien en welke niet is daarom van het grootste belang. De serie Baumschule is nu voor het eerst te zien. Ze zijn niet allemaal even sterk. Op vierkante zuilen bevestigd, kan je ze alleen naar beneden kijkend aanschouwen. Dat werkt eerst prima,
je neemt als het ware de positie van de camera in. Toch hebben de foto's een sterkere werking als je ze aan de wand ziet.
BAUMSCHULE
2008
2010
2010
OUDER WERK
2005
2008
2007

No comments: