My Blog List

Thursday, April 14, 2011

NATHALIE DJURBERG IN BOIJMANS

13 april 2011


De Zweedse kunstenaar Nathalie Djurberg (1978) is vooral bekend van haar animatiefilms, die op het eerste gezicht lief en onschuldig lijken. In haar werk behandelt Djurberg thema's als obsessie, macht, genot, begeerte en geweld. Deze tentoonstelling ‘Snakes Knows it’s Yoga’ is het grootste overzicht van hun werk tot nu toe.

Speciaal voor Museum Boijmans Van Beuningen richten Djurberg en Berg de grote Bodonzaal van 1500m2 in. De installatie ‘Snakes Knows it’s Yoga’ is een project dat bestaat uit sculpturen en projecties van animatiefilms van Nathalie Djurberg. De ruimte is gevuld met de experimentele muziek van Hans Berg. Bovendien worden tien vroegere werken uit de periode 2005-2010 getoond.

Hedendaags surrealisme
In haar films creëert Nathalie Djurberg telkens geanimeerde surreële ‘fabels’. Haar wereld bestaat uit clichématige sprookjes die ontsporen in een slagveld vol dood, seks en geweld. In ’Snakes Knows it’s Yoga’ onderzoekt Djurberg de angst voor de dood. In een van de films ziet u een jonge naakte dame die een extatische dans aangaat met een kleurrijke kikker. Zij probeert de giftige kikker te likken om in hogere sferen te geraken, naar een sjamanistisch ritueel. In een andere film ziet u een slang die een magere man in meditatie probeert te hypnotiseren. Uiteindelijk overmeestert de slang deze yogi en rukt hem uit elkaar.

Deze informatie geeft Boijmans zelf.
Op dit moment is in het museum ook Schoonheid in de Wetenschap te zien en Suspension of Disbelief van Gabriel Lester. Toeval of niet, maar de filmpjes overheersen de diverse exposities. De beelden van Djurberg en de objecten van Lester zijn alleen functioneel in verband met de filmpjes en zeker geen kunst die zelfstandig werkt.
De filmpjes van Djurberg zitten goed in elkaar, knap gemaakt, maar erg vergelijkbaar.
De onschuld wordt op bloederige wijze in stukken gereten. Na drie filmpjes weet je dat wel.No comments: