My Blog List

Wednesday, May 11, 2011

ALL ABOUT DRAWING in Stedelijk Schiedam

4 mei 2011

Het Stedelijk Museum Schiedam besteedde al eerder aandacht aan de Nederlandse tekenkunst in de expo Monumentale Landschappen. Een aantal van de kunstenaars van wie toen werk aanwezig was zijn terug te zien op dit overzicht van 50 jaar Nederlandse tekenkunst, zoals Sandro Setola, V.N., Erik Odijk en Renie Spoelstra.
Nu zijn er werken te zien van maar liefst 100 kunstenaars. De enige overeenkomst tussen hen is dat ze tekenen, dat wil niet zeggen dat ze uitsluitend met potlood, houtskool of inkt werken, tekenen kan met van alles, zoals de tentoonstelling laat zien. Op enkele uitzonderingen na, zoals Ben Kruisdijk die rontgenfoto's bewerkte,
zijn de werken op papier. In de jaren 80 en 90 manifesteerden zich in Nederland kunstenaars die het tekenen niet als voorbereiding op het schilderen gebruikten, maar als autonome kunstvorm, bijv. Juul Kraaijer, Robbie Cornelissen. Later kwamen ook in het buitenland kunstenaars op de markt met tekenwerk.
De expo is overvol en er zit niet echt een lijn in, niet chronologisch, niet thematisch, toch is het een genoegen om de diversiteit in technieken, onderwerpen en formaten te ondergaan, al is natuurlijk niet alles even schitterend.
AJI V.N.untitled 2008
ANNE SEMLER

SANDRO SETOLA(1976) is naast ander werk bezig met het thema beach house. Hij droomde van een vreemd architectonisch gebouw dat organisch was en waarvan de vorm kon uitzetten en inkrimpen. Later is hij ook het interieur van het Beach House gaan tekenen. En er komt meer kleur in het werk, vaak aquarelverf omdat dat net als houtskool te bewerken is met uitvegen etc. Het zijn droomachtige ruimtes waarin van alles op het punt staat te beginnen, een soort filmdecors voor sf-films of horror.
BEACH HOUSE
BEACH HOUSE INTERIOR 2
BEACH HOUSE INTERIOR 6
beach house side view

HANNEKE FRANCKEN final cut 2010
BERT KRUISDIJK fremde melodie 2010
WILLEM SAALITINK oersprong 2010

SARAH VAN DER POLS is erg ge├»nteresseerd in de Japanse idee├źn over aura's, animae en delen van ons bestaan die zich onzichtbaar afspelen als het ware in de aarde onder ons.
Zij tekent naar modellen en bewerkt de tekening met zilverpotlood, inkt etc. Haar werken heten allemaal Animae (de tuin van de ziel).
animae 1
animae 6
animae 10

No comments: