My Blog List

Tuesday, May 31, 2011

ANSELM KIEFER LA BERCEUSE IN RIJKSMUSEUM

24 mei 2011

Het Rijksmuseum heeft de grote kunstenaar Kiefer gevraagd een werk te maken geinspireerd op de Nachtwacht van Rembrandt. Hij stemde ermee in, kreeg een foto van het werk van Rembrandt, een assistent is naar het werk en de ruimte wezen kijken en ze kregen La Berceuse, met als ondertitel voor Vincent van Gogh.


Kiefer heeft zich laten inspireren door het plan van Vangogh om een drieluik te maken van zijn werken La Berceuse, tussen twee werken met zonnebloemen. Het is er voor Vincent nooit van gekomen. Kiefer realiseert alsnog maar dan in zijn stijl.
KIEFER - ANTON CORBIJN(2005)

Het werk bestaat uit drie vitrines van 4m met gebarsten aarde op de grond. De buitenste bevatten zwarte zonnebloemen met de koppen naar beneden, de middelste toont een kapot stoeltje zwevend en bij elkaar gehouden door ijzerdraad.
Het is een tyisch werk voor Kiefer, natuur, verval,dood, leven, symboliek, het is er allemaal, maar op het eerste gezicht geen relatie met de Nachtwacht. AL spiegelen de stammen van de zonnebloemen wel de speren op Rembrandts werk.

De meeste mensen vinden dat het werk beter in het Van Gogh tot zijn recht zou komen.
Dat geloof ik niet. Nu zijn drie grote kunstenaars verenigd in een ruimte: Rembrandt die bewonderd werd door Van Gogh die weer een voorbeeld is voor Kiefer.

1 comment:

Geert-Jan said...

je legt een mooie relatie