My Blog List

Monday, May 02, 2011

JAN FABRE IN KROLLER MULLER

30 april 2011

Jan Fabre(1958) is een genie. Hij maakt theatervoorstellingen, beelden, films en tekeningen. Hij heeft de tentoonstelling in het Kroller Muller zelf samengesteld en ingericht. De titel Hortus/Corpus verbindt de natuur, de Hortus, met de mens, Corpus.
De benaming Hortus kan ook slaan op de afgesloten tuin waar in de Middeleeuwse verhalen de liefde bedreven werd.
Een bekende uitspraak van Fabre is : Het lichaam als laboratorium. Dat is een constante in zijn werk. Hij experimenteert met lichaamssappen in tekeningen en in zijn theaterwerk. Hij zoekt de grenzen van het fysiek haalbare op in zijn performances.
Metamorfoses zoals in de Hoofdstukken passen daar ook in. Zijn hoofd met steeds wisselende uitdrukkingen zijn voorzien van dierlijke hoorns.
De eeuwige cyclus van leven en dood speelt ook een grote rol, zoals blijkt uit de Planeten(spermatozoïden proberen de enorme cel binnen te komen die als de maan het licht weerkaatst. Ook het gebruik van doodshoofden en botten verwijzen in die richting, evenals fallus- en vaginasymbolen. De kever is een graag gebruikt middel om zijn beelden en schilderijen mee te maken. De (mest)kever is in het oude Egypte een heilig dier. Men geloofde dat hij zichzelf creëerde en daardoor los stond van dood en leven. Gecombineerd met het kruis, dat staat voor dood en wederopstanding, levert dat symbolische voorstellingen op. Bovendien zijn de schilden van de kevers prachtig glanzend materiaal, waardoor de poëzie en schoonheid in zijn beeldend werk gediend zijn.
De grootste zaal is gevuld met de enorme installatie Ik heb een stuk..... Het werk refereert aan het werk dat Fabre in het Koninklijk Paleis te Brussel heeft gerealiseerd. Het plafond in een van de zalen heeft een prachtige plafondschildering gekregen waarvoor honderden keverschilden zijn gebruikt. Om het gigantische plafonddeel zijn keverschilderijen gehangen die allemaal te maken hebben met de voormalige kolonie Congo. Het lichaam van de neger ligt er dus niet alleen voor het mooi zijn.
Het werk van Fabre is poetisch, van een grote schoonheid, humoristisch en zet aan het denken. Kunst met een hele grote K.
HOOFDSTUKKEN I-XVIII
PLANEET III(2011)
IK HEB EEN STUK UIT HET PLAFOND VAN HET KONINKLIK PALEIS MOETEN UITBREKEN OMDAT ER IETS UITGROEIDE(2008)

IK AAN HET DROMEN(1978)
IK AAN HET DROMEN(1978)
HET TOEKOMSTIGE HART VAN BARMHARTIGHEID(DETAIL) 2008
DE OUDE ASTRONAUT
GRAVETOMB(2000)

DE MAN DIE DE WOLKEN MEET(2008)

No comments: