My Blog List

Sunday, January 08, 2012

MARIJKE VAN WARMERDAM IN BOYMANS ROTTERDAM

7januari 2012

Het werk van Marijke van Warmerdam(1959) gaat over stilstaan en bewegen. Al vanaf het begin werkt zij met loops, films waarbij het eind naadloos overgaat in het begin.
Het zijn geen grote gebeurtenissen die ze vastlegt. Sneeuwval, een hoed die op de wind door een dal zeilt, een meisje dat een handstand uitvoert, opstijgende vliegtuigen. Wel is de techniek verandert, de camera maakt bewegingen die alleen uitgevoerd kunnen worden met een kraan, de scherpte en diepte zijn loepzuiver en de ensceneringen en kleuren zijn bijna hyperrealistisch. Gelukkig zijn niet alleen een aantal van haar films te zien, ook haar andere werk is aanwezig, zoals screens en foto's. Haar objecten zijn wat ondervertegenwoordigd. Niet alles is top, maar het geheel maakt duidelijk dat Nederland in Marijke een internationaal gezien een groot kunstenaar heeft.
Life 3 (video waar een vinger speelt met de jaloezieen.
Life1(video over opwaaiende bladeren.
Chapeau retourne(Een hoed maakt op de thermiek een tocht door het dal en komt terug)
In the Distance(een tweeluik over een beslagen raam waarin langzaam duidelijk wordt dat er een ouder paar op een bankje buiten zit. Het andere deel is een ballet voor camera rondom ditzelfde oudere paar.
IN THE DISTANCE
FACE TO FACE haar nieuwste werk: drie papegaaien wervelen rond een oude knotwilg.
RRROLLE RED, onderdeel van het nieuwe werk.
FOTO'S
FORE EVER
STAND IN
SOON
TRACES
BEAR, 2 projecties van verschillende lengtes tonen een beer die een deurpost onderzoekt, geestig werk.

No comments: