My Blog List

Monday, January 02, 2012

WHAT'S UP? DE JONGSTE SCHILDERKUNST IN NEDERLAND

30 december 2011

In het Dordts Museum is werk te zien van 30 schilders, die tezamen een overzicht moeten geven van de jongste schilderkunst in Nederland. Het zijn generatiegenoten en ze schilderen, meer overeenkomsten zijn er niet. De werken tonen een grote diversiteit in techniek, kleurgebruik, voorstellingen en ideeën. Het nadeel van een dergelijk overzicht is dat er altijd kunstenaars die om de een of andere reden niet te zien zijn.
De samenstellers zeggen dat ze een evenwicht hebben gezocht tussen vanzelfsprekende keuzes en verrassingen. Jammer genoeg kenmerken de 'verrassingen' zich door lelijkheid en slordigheid.
Zwei Prachtige Bruder 2008 MARIE ALY is geliefd schilder, vooral door het kleurgebruik. Zelf zegt zij geinspireerd te zijn door Durer en Grunewald en dat ze probeert haar figuren karakters mee te geven.
Het werk spreekt mij niet aan door de klungelige tekenwijze en de bijna kitscherige kleuren.
Pallast 2005 TJEBBE BEEKMAN werkt vaak op groot formaat en toont stadsgezichten, fabriekshallen etc. zonder dat er een mens te zien is. De verf wordt in dikke lagen op het doek gesmeerd soms gemengd met zand of andere materialen.
De doeken maken indruk door de compositie die verschillende kijkrichtingen toe laat en door het samengaan van vorm en inhoud.
Sink to the Bottom 2010
PIM BLOKKER is nog niet bekend. Dat kan veranderen want hij maakt levendige werken waarin humor en melancholie aanwezig zijn. De werken blijven boeiend omdat ze zich niet in een keer laten doorzien.
Health through Sport 2010 CARL JOHAN HOGBERG brengt de verf heel dun op en zijn met de nodige precisie geconstrueerd. Vakwerk en boeiend door de bijna surrealistische vervreemding.
Easy Removable People CLAIRE HARVEY. Al eerder was haar werk te zien, bijv. in het Stedelijk Schiedam. Ze maakt heel kleine werken, tekeningen bijna op alle mogleijke ondergronden zoals post-its, glasplaatjes en zoals hier op tape.
Man in the long black Coat 2009 is voor haar doen een groot werk: 24 x 18.
Z.T. 2010 ESTHER TIELEMANS. Direct herkenbaar werk door de glanzende epoxyverf waardoor spiegelingen ontstaan en door de afwijkende vormen. Ongelofelijk knap en mooi werk.
Nous sommes les Deux plus Grands 2011 GIJS FRIELING
heeft speciaal voor deze expo een groot schilderij gemaakt waarop alle dertig kunstenaars met hun werk aanwezig zijn. Daarnaast is het een commentaar op het slechte beleid van de regering die als een Dulle Griet verwoestend door kunstenland raast.
The Letter 2011
ARJAN VAN HELMOND verrast door zijn realisme. Heel precies(naar foto's) schildert hij zijn alledaagse omgeving met een twist. Onze blik verspring constant als we naar iets kijken. Dat probeert hij vast te leggen op zijn doeken.
Most Southern Tip 2008 INA VAN ZIJL schildert ook relaistisch, bloemen, voorwerpen en lichaamsdelen, alles in smeuïge dikke verf die het afgebeelde bijna aaibaar maken.
Verrassend is het licht in haar werk dat het afgebeelde bijna tot reliek maakt.
Clear Water/Broken Surface 2010 MALIN PERSSON is gefascineerd door Mondriaan. Ze volgt hem na in zijn abstrahering van de natuur, waardoor er werk ontstaat dat zowel abstract als realistisch is.
Untitled 2008 KOEN DELAERE gebruikt geen penseel of paletmes. Hij schildert met van alles en heeft geen vooropgezet plan. Het proces houdt hem bezig en hij wil verrast worden door het resultaat. Toch ontstaan door zijn werkwijze een soort landschappen.
Z.T. 2011
SARAH VERBEEK laat zich inspireren door de glans van het haar. Door het gebruik van kleuren en vormen kweekt zij bewust de illusie van drie dimensies op het platte vlak.

No comments: