My Blog List

Tuesday, January 31, 2012

Moderne Kunst in Haarlem januari 2012

DAAN VAN GOLDEN

In de Hallen is een (te) kleine solotentoonstelling gewijd aan Van Golden(1936, Rotterdam). Na een reis naar Japan had Van Golden zijn stijl gevonden. Op een heel ingetogen, precies geschilderde wijze vraagt hij aandacht voor het minieme, voor het detail. Hij schilderde theedoeken, verpakkingspapier en details uit schiderijen zo precies mogelijk na, bijvoorbeeld details uit het werk van Jackson Pollock. Hij kopieerde ook bestaande afbeeldingen en eigen schilderijen, daarmee de 'eis' van originaliteit aan zijn laars lappend. Het heeft lang geduurd, maar tegenwoordig is Daan van Golden internationaal ontdekt.
Art Investment 2003
Fujiya 1964

De conservatoren van de Hallen plaatsen twee jonge kunstenaars naast Van Golden om zo zijn invloed op de hedendaagse kunst te illustreren. De Haarlemse Annesas Appel
heeft inderdaad aandacht voor het detail. Maar haar werk mist alles wat de werken van Van Golden zo goed maakt, aandacht voor de vorm en voor het (verf)materiaal en daardoor de werken een innerlijke spanning te geven. Appels wordt in de nabijheid van Van Golden een koude onderzoeker waarvan alleen het geduld bewondering oproept.

MARIJN VAN KREIJ
Deze kunstenaar(1978, Midddelrode) komt dichter bij Van Golden. Hij werkt met herhaling en met bestaande motieven. Ook bij hem is er aandacht voor het detail in alledaagse voorwerpen, zoals de binnenkant van enveloppen. Ook hij maakt kopieen van eigen werk, zo heeft hij al veertig keer een foto van een optreden van Nirvana nagetekend.

Rebecca MM
Nirvana 19

In de Vishal zijn een aantal kunstwerken bijeengebracht die op de een of andere manier een voortzetting zijn van de kunst zoals die gepropageerd werd door de Stijl en door de navolgers daarvan in de jaren 70.
ANNEKE KLEIN KRANNENBARG werkt met draad en plexiglas om haar spannende geometrische figuren te maken.
Els Moes maakt panelen waarbij het gaat om de inwerking van kleuren op elkaar en om de kwaststreek.
Eric de Nie werkt in het bekende stramien van gekleurde verfstrepen.
GUIDO WINKLER zit tussen schilderen(2D) en beeldhouwen (3D) in. Zijn werk met hoeken is aangenaam optisch.
Ook HENRIETTE VAN 'T HOOG werkt optisch. Zij maakt net als enkele andere voornamelijk muurschilderingen.
Nog een muurschilder JASPER VAN DE GRAAF

Tijdelijk heeft het echtpaar Sanders, erkende verzamelaars hun huis opengesteld om daar werk te laten zien van RAQUEL MAULWURF. Zij tekent met houtskool landschappen en oorlogstafrelen. Doordat ze de mens weglaat, komt de schoonheid van de verwoesting aan het licht.
Moving LAndscape VIII
Black Sea II
Dark Forest II

In de galerie van Rob de Vries zagen we werken die verrassend aansluiten bij wat we deze dag in Haarlem zagen.
DITTY KETTING
LINDA ARTS

No comments: