My Blog List

Friday, April 27, 2012

VAN ABBEMUSEUM & MU EINDHOVEN

SPIRITS OF UNVERSALISM 1956-1986 is een gezamenlijk project van het Van Abbe en het MUhka. Ze hebben een keuze gemaakt uit 6 museumcollecties in Europa. De grenzen zijn de inval van de Russen in Hongarije(1956) en de van van de Berlijnse muur(1986). Deze politieke gebeurtenissen markeren volgens de samenstellers een periode waarin de kunst anarchistische trekjes had. Helaas leverde dat niet veel topwerken op, wel (flauwe) humor, vooral door de invloed van FLuxus en van de performances.
PAUL DE VREE goot zijn protest in cartoonachtige werken.
JAMES LEE BRYARS legde zijn schaduw van de giant out of space op pleinen, festivals en musea.
Een Oost Europees collectief maakte installaties met een politieke boodschap. Dit is een kopie.
PANAMORENKO maakte vervoermiddelen die niet echt een alternatief voor de industrie vormden. In het MU is werk te zien dat speciaal voor deze expo is gemaakt. Seek Merry Hell is ontstaan door de hype die is ontstaan n.a.v. het aflopen van de Inca-kalender in 2012. 6 kunstenaars werd gevraagd te reflecteren op het vergaan van de aarde. Het levert niet alleen apocalyptische beelden op maar ook een beeld van een nieuw begin.
Tomorrow is Another Day. CAROLE LOUIS ziet het niet somber in. Er zullen overlevenden zijn en die zullen met het afval hun leven vorm en zin geven.
ROP VAN MIERLO maakte een animatie als herinnering aan het alledaagse.
ERWIN THOMASSE ziet schoonheid in de vulkanische zee die van de aarde overblijft.
WILL SWEENY, illustrator en animatiefilmer, baseert zich op Jeroen Bosch en toont in zijn overvolle tekeningen een soort Laatste Oordeel. Overigens is zijn site een bezoek zeer de moeite waard.

No comments: