My Blog List

Thursday, April 26, 2012

ZOET EN ZOUT in de KUNSTHAL ROTTERDAM

14 APRIL 2012 Een boek en een grote verzameling, gewijd aan Nederland en de rol van het water, keurig in hoofdstukjes opgedeeld en daarbij werken gezocht die min of meer aansluiten bij indeling. Het levert een zeer divers geheel op van oude en nieuwe kunst, hoog en laag, documentaire en fictie.
UITERWAARDE HAN SINGELS Terecht is deze foto gekozen voor de poster. Het verbindt naadloos de 17e-eeuwse schilderkunst van Ruysdael en consorten met de hedendaagse fotografie. Het vat de expo in een beeld en is alledaags en bijzonder door de compositie.
DE ZWEMMER CO WESTERIK. Water als recreatie is een van de thema's.
CONTAINERVAART ALLAN SEKULA.Water als vervoermiddel. Sekula vaart mee met vrachtschepen en maakt foto's en film tijdens de vaart.
ASAKO NAHARASHI bevaart rivieren over de hele wereld en maakt daar opnamen van met een camera die voor op zijn kano staat.
BILL VIOLA gebruikt vaak water (en vuur) in zijn video's. Door een gordijn van water zien we een wezen naderen. Eerst komen de handen door de watermuur heen, langzaam volgt de rest. De vrouw maakt een hulpeloos gebaar, haar gezicht drukt verdriet uit, langzaam trekt zij zich terug in de wereld achter het water, als een Euridyke die terug moet naar de onderwereld.
OOSTENDE De Vlaamse fotograaf CARL DE KEYZER zoekt de plaatsen op waar natuur en cultuur elkaar raken.
EVACUATIE ED VAN WIJK was als fotograaf aan het werk in Zeeland tijdens de watersnood van 1953. Deze foto werd een icoon dat de wereldpers hanteerde. De associatie met Maria en kind is gauw gemaakt, de pyramidevorm die de armen van de vrouw maken om het kind drukt veiligheid uit. Beeld en compositie versterken elkaar.
HELLEGATSPLEIN SIEBE SWART. Zeeland ligt nu veilig achter de dijken. BEROEMDE FOTOGRAFEN
CAMERPDUIN EMMY ANDRIESSE
RIENEKE DIJKSTRA
STEDELIJK MUSEUM GERALD VAN DER KAAP
Z.T. ELSPETH DIEDERIX
FLOW DIANE KWAAITAAL
VISSERSVROUWEN MAARTEN SCHETS
RUUD VAN EMPEL
NATURAL LIGHT WOUTER BERGER

No comments: