My Blog List

Tuesday, July 10, 2012

BOYMANS ZOMERTENTOONSTELLING

GIELIJN ESCHER


Gielijn Escher is al jaren ontwerpen van affiches. Hij noemt zich zelfs afficheur, omdat hij ook van het plakken een hele kunst maakt. Zijn posters hebben warme kleuren en sierlijke vormen. Voor toneelgroep Baal en Dansgroep Kristina de Chatel ontwierp hij een stijl waarop zij in elk affiche konden voortborduren. Hij is helaas het contact met de hedendaagse tijd kwijt geraakt omdat hij bleef zweren met handwerk en weigerde digitaal te gaan. Jammer, want zijn werk zou ook nu nog opvallen en de Nederlandse ontwerpers helpen internationaal op de kaart te zetten.

  


 De collectie surrealistische tekeningen groeit gestaag. Een deel is te zien geweest in Parijs en nu in het eigen museum. Het is een boeiend geheel met veel stijlen. OSCAR CAMILO DE LAS FLORES
tekent vanuit een 'horror vacui' zoals dit 'APOSTEOSIS DE UN REINO.

 CHARLES AVERY laat ons beelden zien van het leven op een denkbeeldig eiland. Dit werk heet
THE AVIATORS. Typisch voor zijn stijl is het laten zien van de hulplijnen en het wel of niet invullen van de volumes.  Eigenlijk zijn de handelingen wel herkenbaar, maar tegelijkertijd duister.

EWOUT VAN RIJN

De werelden die Ewout van Rijn tekent met zijn pen lijken lieflijk en sprookjesachtig. Wie beter kijkt ziet martelingen en wellust. De elfjes hierboven ondergaan duivelse kwellingen in THE HELL

  
PAUL LE NOBLE is erg beïnvloed door striptekenen. Alleen het logische verhaal met plot en spanning en hoofdrollen zijn afwezig. De kadrering is gebleven en de tekstballonnetjes.
THE EGG
 
 

 R.MCNALLY's MARINARA is zo'n tekening die je van het ene deel naar het andere leidt en als je alles gezien hebt, kijk je nog eens. Je doet je best er symboliek of verhaal, desnoods een droom in te ontdekken. Het lukt je niet. En toch kijk je nog eens, want wat zijn zijn tekeningen de moeite waard.

KINKE KOOI CAN YOU SEE ME. Het is heel fraai getekend, heel illustratief, maar het is wat het is, herkenbaar en fraai, meer niet.


Ook de Duitse schilders van na de jaren zestig is een mooi overzicht uit eigen bezit, net als van de Minimal Art.
Maar de kunstenaars en hun werken zijn zo bekend en vaak gezien, dat het een feest der herkenning is. De meeste werken zijn elders op het blog aanwezig


SEBASTIAN GOEGEL

SENTIMENTAL MOODS

No comments: