My Blog List

Monday, July 02, 2012

STEDELIJK MUSEUM SCHIEDAM

Het is altijd fijn om nieuw werk te zien van Frank van der Salm. Hij krijgt het voor elkaar om je naar gebouwen te laten kijken, waarbij je je afvraagt of ze echt bestaan. Nieuw voor ons was dat hij nu ook in de gebouwen fotografeert en ook daarbij doet hij je twijfelen aan wat je ziet.
                                                            DOUBLE STANDARD
                                                               FLATLAND
                                                                   PLOT RATIO
                                                                       TIMEPORT


Aukje Koks is met een doorbraak bezig. Haar eerste museale expositie laat zien dat ze graag op boekomslagen schildert en in diverse technieken kan werken. Handen komen geregeld terug in haar werk, zoals ook hier in Prelude, waarop voorwerpen te zien zijn die in ander werk terug komen.

 Rinus van Velde baseert zijn tekeningen in houtskool op foto's. Voor zijn nieuwe project The Lost Bishop baseert hij zich op de schaker Bobby Fisher. In tegenstelling tot vroeger werk, waarbij uitging van bestaande foto's liet hij nu zichzelf omringd door figuranten fotograferen. Zijn werk roept bewondering op en zeker niet alleen door het enorme formaat.


Het museum heeft veel te danken aan het echtpaar Sanders, kunstverzamelaars. Heel wat werken met name uit de Cobragroep zijn door hen aan het museum geschonken. Het overzicht dat nu te zien is, valt wat tegen. Veel grote namen en vooral kleine werken. Een gevolg van de stelregel nooit meer uit te geven voor een werk dan 5000 gulden(later euro's).  

Blikvanger is het portret van het echtpaar dat Ger van Elk voor hen maakte. Typisch voor Van Elk is dat hij mevrouw Sanders voorzien heeft van zijn eigen hoofd.

Naum Gabo is met twee werkjes in de collectie aanwezig, zoals van meer kunstenaars zijn het voorstudies of modellen. Naast dit werk bijvoorbeeld een model van het beeld dat Gabo maakte voor de Coolsingel voor de Bijenkorf.

No comments: