My Blog List

Friday, July 13, 2012

OP ZOEK NAAR PEROSMANI


VIJF PRINSEN AAN TAFEL

EEN MEISJE

STRAARVEGER
BEER


REE

HAAN

GIRAFFE  
De werken maken het wel duidelijk: Niko Pirosmani is een autodidact, een naïef schilder. Hij leefde van 1862-1918 en woonde zijn hele leven in Tbilisi, Georgië. Hij verdiende zijn brood met allerlei klusjes, maar vooral met het maken van uithangborden voor de middenstand van Tbilisi. hij schilderde op doek, karton en ijzerplaat. Het geld dat hij verdiende ging voornamelijk op aan verf.
Want hij moest schilderen, het liefst dieren. Hij stierf in grote armoede aan ondervoeding.
Een paar jaar na zijn dood verwierf hij faam vooral bij de moderne kunstenaars in Parijs, die hem de zelfde eer gaven als aan Henri Rousseau.

REIN DOOL (1933) kwam met het werk van Pirosmani in aanraking en ook hij voelde zich direct met de schilder verbonden. Om sporen van de schilder te vinden reisde hij een aantal malen af naar Georgië.

Dool herkende de blik van Pirosmani: voorwerpen en mensen direct terugbrengen tot hun eenvoudigste vorm. Het gaat niet om de natuurgetrouwheid maar om de vorm, die ruimte laat tot invullen. In een reeks nieuwe werken liet Dool zich inspireren door het werk en leven van de Georgiër. Met verrassend werk als gevolg.
KIJKEN NAAR PEROSMANI                                                                                                                                                 



PIROSMANI IN HET RESTAURANT 

HET HUIS VAN DE ZUSTER
DE VROUW VAN DE BAKKER

DE WINKEL VAN PEROSMANI
AFGEWEZEN VOOR DE ACADEMIE
HET OPHANGEN VAN DE UITHANGBORDEN


GEORGISCHE LIEFDE

 In dit laatste werk zien we typische kenmerken van ander werk van Rein Dool: De uitgerekte gezichten met een minimale aanduiding van de mond en de grappige platte wijze waarop de handeling is afgebeeld(het fotograferen).








No comments: