My Blog List

Wednesday, December 10, 2014

THE IMAGE AS BURDEN MARLENE DUNAS in Stedelijk Museum Amsterdam

Er zijn weinig hedendaagse Nederlandse kunstenaars die in buitenlandse musea vertegenwoordigd zijn. Marlene Dumas is er een van. Ze is in 1953 geboren in Kaapstad. Via  een beurs voor de Ateliers '63 in Haarlem kwam ze in Nederland. Het Stedelijk heeft een vijftal werken van haar in bezit. In deze overzichtstentoonstelling is goed te zien dat er thema's en motieven terugkeren in haar werk. Maar deze zijn niet eenduidig weergegeven, ze zijn ambivalent omdat de tegenstellingen in de werken deze dubbelzinnig maken.
Zie bijvoorbeeld het werk The Painter. op het eerste gezicht het portret van een kind (haar dochter?)
die aan het kliederen is geweest met verf. Het kind is onbevangen naakt afgebeeld met een gezicht dat ergernis uitdrukt (omdat ze (alweer0 moest poseren?). De handen zijn een en al verf. Rechts is de hand bloedrood. En dan de titel: is die ironisch of slaat het op het kunstenaarschap dat een kinderlijke hand van schilderen vraagt, terwijl het hoofd boos is op de ongelijkheid in de wereld?
Ze mengt zich via haar kunst in de politiek. Haar andere thema's zijn dood, seks en idolen.
Ook de wijze van schilderen is een thema. Ze onderzoekt de dikte van de verflaag, de werking van kleuren en de compositie.


THE PAINTER

FIRST PERSONS (1 OF 4)

HELENA (2001) 200x100

NUCLEAR FAMILY (2013)
Politiek:

THE WIDOW Patrice Lumumba's vrouw opgepakt na zijn executie

THE WALL (2009) 180x 300 De klaagmuur in Jerusalem

OSAMABin Laden, sympathiek uiterlijk, wrede daden


The Neighbour (2005) 89,5 x100 De moodenaar van Theo van Gogh





Seks. De voorstellingen zijn gehaald uit pornoblaadjes. De laatste twee zijn Magdalena's.
Maria Magdalena komt steeds terug in Dumas' werk: deze bijbelse figuur is in de loop der eeuwen een heilige geworden en een toonbeeld van zonde, de hoer.






Portretten. Dumas is in staat in enkele streken de gezichten te voorzien van een bijna slordig aandoende buitenkant en een emotievolle binnenkant.

STERN

AMY BLUE

MOSHEKWA

PASSOLINI (2012) 40x30

JESUS

NAOMI

SORROW

No comments: