My Blog List

Tuesday, January 13, 2015

ARAKI EN VIVIAN MAIER in FOAM AMSTERDAM

De twee fotografen die de ruimtes in Foam delen, hebben talloze foto's genomen, maar dit is ook de enige overeenkomst. Maier was amateur en Araki een prof. Maier was straatfotograaf, die zo nu en dan een zelfportret maakte gebruik makend van wat ze als mogelijkheden tegenkwam op straat.
Araki heeft ooit een serie gemaakt over mensen in de metro. Maar hij is vooral een vastlegger van zijn eigen leven en een erotische veelvraat.
Maier werd pas ontdekt na haar dood. Araki heeft al meer dan 500 fotoboeken op zijn  naam en is in veel museumcollecties vertegenwoordigd.

Vivian Maier(1926-2009, New York) werkte vooral als nanny (vooral in Chicago), ze maakte in 1960 een soort wereldreis en voor de rest ging ze met de camera de straat op, zoekend naar interessante mensen, gebeurtenissen of licht-schaduwpartijen. Na haar dood bleken er meer dan 500 rolletjes nooit ontwikkeld te zijn. Blijkbaar was het fotograferen voor belangrijker dan het resultaat.
Wie heel veel foto's maakt, heeft meer kans dat er goede tussen zitten. De belangstelling voor haar werk maakt duidelijk dat ze de camera op een persoonlijke en aantrekkelijke manier hanteerde.
Nobuyoshi Araki (1946, Tokyo) begon als reclamefotograaf. Al snel maakte hij naam met zijn fotoboeken. Hij is vooral bekend geworden door zijn zeer erotische werk. Vooral zijn foto's met vrouwen die op de speciale Japanse manier in touwen zijn opgehangen, zijn beroemd. Daarnaast heeft hij op zeer open wijze zijn eigen leven gedocumenteerd. Bijvoorbeeld zijn huwelijksreis, Sentimental Journey en de ziekte en dood van zijn vrouw in Winter Journey. De kat die veel voor zijn vrouw betekende, overleefde haar, maar niet lang daarna aan een ziekte. Ook dat proces is door Araki vastgelegd, totdat alleen de botten over waren. Araki is obesessief, dat blijkt niet alleen uit de vele fotoboeken, maar ook uit de talloze foto's, vooral van naakte vrouwen, die niet in een boek zijn terecht gekomen. De tentoonstelling in Foam toont een overdosis van Araki's werk. 
No comments: