My Blog List

Wednesday, January 07, 2015

DANCING LIGHT in Huis Marseille Amsterdam

De tentoonstelling is georganiseerd in verband met de Flamenco- weken in Amsterdam.
Er zijn dus heel wat (oude) foto's van Spaanse dansers.

XAVIER MISERACHS (1937, BARCELONA- 1998) ontdekte bij de zigeuners die buiten Barcelona woonden een bijzondere danseres: ANTONITA LA SINGLA. Vlak na haar geboorte werd zij doof ten gevolge van een ziekte.
Door de muziek, het ritme en de dans kreeg zij haar gehoor gedeeltelijk terug. Ze voorvoelde ook toen ze nog doof was, welke kant de muziek opging en anticipeerde daar direct op. Met haar vijfde begon ze te dansen en met haar achtste sprak ze haar eerste woorden. Ze is uitgegroeid tot een beroemdheid op het gebied van de flamenco.


1962
1962



LUKAS FELZMANN(1959,ZURICH)  heeft een fascinerend boek gemaakt SWARM (2014).In de VS heeft hij op allerlei manieren zwermen vogels gefotografeerd. De zwermen voeren een schijnbaar toevallige dans uit, waarbij de vogels in zwierige vormen vliegen om even later op te lossen in losse eenheden.
Logisch dat ook deze bewegingen  bij de dans worden gerekend. Een film over een zwerm vogels heeft ooit zelfs de eerste prijs behaald in een dansfilmcompetitie.


ELAD LASSRY(1977 TEL AVIV) UNTITLED( GHOST) 2011
MET EEN OUDERWETSE ANALOGE CAMERA FILMDE LASSRY EEN TABLEAU MET DANSERS VAN HET NEW YORK CITY BALLET. ER VOEGT ZICH BIJ HET ENSEMBLE EEN GEEST IN BRUIN PAK DIE DOORZICHTIG IS. LASSLY BEWEERT DAT HIJ MET ZIJN FILMS DE 'EOGENTIJDSE CONDITIE' WIL VASLEGGEN (HEEFT U 'M?)

DAVID MICHAIEK (1967,San Francisco) is een leerling van Bill Viola. Dat is te zien aan zijn werk. Het zijn haarscherpe opnamen die extreem vertraagd zijn. SLOW DANCING (2007) bestaat uit een drieluik waarop in willekeurige volgorde dansers te zien die elk in hun eigen stijl dansen.
Volgens David heeft hij de essentie, de idee van dans vastgelegd.
JANIE TAYLOR
WILLIAM FORSYTHE, ROXANNE BUTTERFLY,NEJLA V.VATKIN, SHEN WEI



CARLA MENS (1972 AMSTERDAM) RING 2014DIT WERK IS ONTSTAAN DOOR DE VOETZOLEN VAN DANSENDE KINDEREN TE VOORZIEN VAN HOUTSKOOL. DOOR HUN RONDEDANS ONTSTOND HET WERK.

JOHAN VAN DER KEUKEN(1938-2001) QUARTORZE JUILLET 1958
GRAIGIE HORSFIELD (1949, Cambridge GB) LA PALOMA 1996,een balzaal in Barcelona.
                                                                       



NAOYA IKEGAMI (1954 TOKYO) AMIRING LA ARGENTIA 1977DE BUTOH-DANSER KAZUO OHNO DANSTE TOT OP HOGE LEEFTIJD VROUWENROLLEN MET MINIEME BEWEGINGEN EN GELAATSUITDRUKKINGEN SCHIEP HIJ EEN TIJDLOZE WWERELD.

ISABEL MUNOZ (1951, BARCELONA) -LA MANO DE CAMBOYA(DANZA KHMER (1996)

MARCO VAN DUYVENDIJK(1974, Rotterdam) fotografeerde een Butoh-danseres tijdens haar voorbereidingen op haar uitvoering. Ze schildert zich wit, zo wit als haar botten, zodat haar zwarte Butoh-ziel naar buiten kan komen in haar dans.


RIKA, KYOTO, JAPAN, 2013

PAOLO PORTO (1954, L'AQUILA) ging terug naar zijn geboortestad L'Aquila. Een aardbeving in 2009 trof de middeleeuwse stad zwaar. Veel monumenten storten in. Het geld dat o.a. uit de E.G. kwam om de gebouwen te restaureren werd gestoken in nieuwbouwwijken. De monumenten staan 5 jaar later nog steeds in de steigers. De theaterfotograaf vroeg dansers en performers mee naar de ruines. Het leverde prachtige foto's op en een protest tegen de corrupte bewindslieden. (serieL'AQUILA)




PAOLO PORTA  CAMILLE MUTELuit de serie Symphonie pour une Dissolution 2008
VALERIE BELIN (1964 PARIJS)fotografeerde in 2007 een aantal revuedanseressen. De persoonlijkheid van de danseressen is weggestopt achter de kleding, de make- up en de verplichte glimlach.


\

PILAR ALBARRACIN(1968 Andalusia) gebruikt de cliches van de Duende,zoals de flamenco en het stierenvechten, en gaat daarmee aan de haal. 

VERONICA (2001)
LA REVOLERA 2012


YUKI ONODERA(1962 Tokyo) onderzoekt in haar werk wat fotografie in wezen is. Dat doet zij o.a. door foto's te bewerken , diverse druktechnieken toe te passen en montages en collages te maken.
In de series Annular Eclipse toont ze zeefdrukken die zijn samengesteld uit foto's en collages.
In de serie Transvest heeft ze silhouetten samengesteld uit knipsels uit tijdschriften e.d..

COCK (ANNULAR ECLIPS 2007)

FRED (TRANSVEST 2002)

No comments: