My Blog List

Wednesday, October 28, 2015

HORST P. HORST in Fotomuseum Rotterdam

Horst P. Horst (1906 - 1999) rekent men tot de beste drie modefotografen van de vorige eeuw. Zijn meeste foto's maakte hij in opdracht van Vogue. Zijn werk verscheen zowel in de Parijse als in de Amerikaanse uitgaven. Hij heeft officieel zijn achternaam laten veranderen uit commerciƫle overwegingen. In 1930 ontmoette hij een Vogue fotograaf , George Honinger. Deze nam hem aan als assistent. Vrij snel overklaste Horst zijn leermeester.
Aan zijn foto's ging een lange voorbereiding vooraf.  Een vaste decorontwerp bouwde de set op in de studio. Het licht luisterde nauw en het kostte veel tijd voor Horst tevreden was. De modellen kregen korte aanwijzingen op een rustige manier. Al snel kreeg hij naast modefoto's ook portretten te maken.
Hij woonde afwisselend in Parijs en New York.
Als een van de eerste zag hij de mogelijkheden van kleurenfotografie. Vogue vond aanvankelijk de drukkosten te hoog, maar Horst kreeg zijn zin. De afdrukken in het blad kwamen direct van de dia's.
Pas nu zijn ze als foto's te zien.
Voor ander bladen maakte hij interieurfoto's. Vrij werk maakte hij ook. Bloemen, stillevens en naakten.
In de jaren 70 werd zijn werk herontdekt. Horst bracht een selectie foto's in beperkte oplage op de markt. De laatste jaren kon hij niet meer fotograferen en reizen vanwege blindheid.
ZIJN BEROEMDSTE  


SALVADOR DALI

ONDER INVLOED VAN DALI MAAKTE HORST SURREALISTISCHE FOTO'S


 MAN NAAKT 

ODALISKNo comments: