My Blog List

Sunday, October 04, 2015

LUSTWANRADE 2015 RAPTURE AND PAIN

In het park Oude Warande in Tilburg is voor de vijfde keer een buitenexpositie te zien. Doel is een dwarsdoorsnede te laten zien van waar de hedendaagse sculptuurkunst staat. Dat valt niet mee, erzijn geen echte vernieuwingen in de buitenkunst gaande. De samenstellers zetten hoog in door te verklaren dat de gekozen beelden/kunstenaars met elkaar verbonden zijn doordat uit het werk een sociale kritiek spreekt en een ambivalente blik op de toekomst. Een aantal werken illustreren het thema overduidelijk, andere hebben een meer polyinterpretabel karakter, zoals kunst moet zijn.
Dus bekijken we de werken zoals ze zijn en hoe ze ons aanspreken.

Martine Feipel (1975, lux) Jean Bechamel (1964, Parijs) werken al jaren samen vanuit Luxemburg. Ze houden ervan de kijker op het verkeerde been te zetten door te spelen met de bestaande conventies en kijkrichtingen. De auto, televisie en radio zijn typisch voor de jaren tachtig, een periode waarin optimisme en vooruitgang voor veel mensen was weggelegd, al zagen de jongeren dat anders: voor hen was No Future het perspectief.

AT DAWN 2015

AT DAWN detail

WILHELM MUNDT(1959, Duitsland) is een veelzijdig kunstenaar. Constante in zijn werk zijn de
TRASHSTONES.  Ze bestaan uit afvalmateriaal dat de kunstenaar samenbindt met tape. zo ontstaat er een vorm. Daarna wordt de verzameling afval overgoten met polyester of glasvezel en glanzend gepolijst. Ook op eerdere Lustwarandes was werk van hem te zien.

TRASHTONE 632 (2015)
 FOLKERT DE JONG (1972, Ned) maakt beelden en installaties die de geschiedenis reflecteren zonder dat er een historisch feit aan ten grondslag ligt. De combinatie van voorwerpen daagt de kijker uit verbanden te zoeken. Sinds 2012 maakt De Jong bronzen beelden, al is hier en daar te zien dat hij nog steeds modelleert in piepschuim

NEOLITHIC SKYLINE 2015 deel






KEVIN VAN BRAAK (1975, Ned) is ook met geschiedenis bezig en dan vooral met de architectonische vormgeving van ideologieën zoals het fascisme. Hij levert in bijna al zijn werken commentaar op de machthebbers. In het beeld dat hier te zien is, gaat het hem om de idiotie van het stropen en daardoor het uitroeien van de natuur omwille van menselijk profijt.
Het werk is opgebouwd uit hout uit oude schepen en gemaak tin samenwerking met Balinese houtsnijkunstenaars. Op hun werk wordt vaak neergekeken. ze maken massaproducten voor de toeristische markt. Van Braak laat zien dat hun vakmanschap groot is.

OLIFANT 2015



ARNE QUINZE (1971, Belgie) begon als graffiti-kunstenaar. Later ontwikkelde hij zich tot beeldend kunstenaar en vormgever van meubels en interieurs. Hij tracht in zijn vrije werk het chaotische vormloze te vangen in een structuur.

RED STILTHOUSE MYHOMEMYHOUSE 2015




TOM BURR (1963,VS) ziet men als een minimalist. Hij werkt met eenvoudige materialen en elementaire vormen,  In de Lustwarande plaatst hij een kamerscherm, dat behoorlijk misplaatst lijkt in een park. De naar de boszijde gekeerde kant is spiegelend en confronteert de kijker met zichzelf.
Het werk gaat dus om de tegenstelling binnen -buiten en privé en openbaar.


A FEW GOLDEN MOMENTS 2015
UGO RONDINONE (1964, Zwitserland, werkt en woont in de VS) is een veelzijdig kunstenaar.
Speciaal voor deze expo maakte hij een beeld dat bestaat uit een zestal massieve onbewerkte blokken van graniet. Deze stapelde hij tot een menselijke vorm. De benen vormen een poort.

THE THOUGHTFUL 2015

ROGER HIORNS (1975, GB) houdt ervan werken te maken die niet af zijn. Chemische laagjes op zijn beelden maken dat de vorm wordt aangetast. De beelden die hier te zien zijn, heeft hij eerder gemaakt in glasvezel en plastic. Ze lijken abstract, maar met enige fantasie zijn er mannen in te ontdekken die de liefde bedrijven. De vraag is of die achtergrond het kijken beïnvloed.

UNTITLED 2015

UNTITLED 2015

ATELIER VAN LIESHOUT (JOEP VAN LIESHOUT, 1963, NL) werkt vaak met grote thema's als slavernij, kapitaal, samenleving. Het werk dat hier te zien is, blijkt terug te gaan op de Burgers van Calais, een aangrijpende groep van Rodin. Daarin staat het lijden centraal. Ook hier is te zien dat de simpele figuren gemarteld worden.

THE BURGHERS 2015



JULIANA CERQUEIRA LEITE (1981, VS) stelt het menselijke lichaam centraal in haar werk. Ze doet dit door in performances beelden te maken door intensief te bewegen, te vallen, klimmen, etc.
Het werk dat hier te zien is, heeft zij gemaakt door zich op te sluiten in een triplex mal. Door met natte klei horizontale bewegingen te maken over de binnenkant van de mal. Daarna is de mal verwijderd en de ontstane vorm is bewerkt met gips en polymeer. De bewegingen zijn goed zichtbaar, ook zie je dat ze achter haar rug niet de cirkel rond kon maken. 

BLIND SPOT 2015


1 comment:

Peter van den Besselaar said...

Mooie bespreking. Misschien zijn we elkaar vandaag tegengekomen in Tilburg :-)