My Blog List

Friday, November 06, 2015

KEITH HARING EN MATHIAS KESSLER IN DE KUNSTHAL

THE POLITICAL LINE is de titel waaronder een groot aantal werken van Keith Haring(1958-1990) te zien is. De samenstellers willen laten zien dat Haring in veel werken stelling nam tegen het kapitalisme, de kerk, de discriminatie van homo's en president Reagan.
Het is verbazend te zien hoeveel hij in zijn korte kunstenaarsleven heeft gemaakt en op allerlei ondergronden en met allerlei materiaal. Je gaat ongemerkt twijfelen aan het feit dat al het werk zijn signatuur draagt. Het is bekend dat hij met assistenten werkte en wie zegt dat zij,vanwege het grote geld dat zijn werk opbrengt, zijn doorgegaan met zijn werk?
Wat ook opvalt, is dat hij vanaf het begin met dezelfde figuren en voorstellingen werkt. Wellicht onder invloed van zijn beschermheer Andy Warhol.

EEN SUBWAY TEKENING
Niet alle werken lijken een duidelijke boodschap te hebben. Het werk heeft zijn kracht behouden, maar het is wel erg plat.MATHIAS KELLER (1968) groeide op in de Oostenrijkse Alpen. Er waren altijd toeristen in het hotel van zijn ouders. Die kwamen voor de natuur, zeiden ze, maar hij zette daar vraagtekens bij.
In zijn werk klinkt dat door. Hij kijkt met humor naar de wijze waarop mensen de natuur zien en gebruiken, In een aquarium heeft hij een doodshoofd geplaatst en daarop koraalplantjes geplaatst.
Deze eten langzaam het kalk van het skelet op. Door de goede leefomstandigheden vermeerderen de plantjes zich snel. Op den duur is er van het hoofd niets over.
Teruggrijpend op een beroemd schilderij van Casper Friedrich heeft hij een maquette van enkele ijsschotsen en een scheepswrak gebouwd. Deze plaatste hij in het vriesvak van een koelkast die volgeladen is met flessen Oostenrijks bier (vrij te consumeren op de bijstaande bank).
Iedere keer dat het publiek het vriesvak opent om het werk te bekijken, neemt door de zuurstof de hoeveelheid ijs toe en zal het werk alleen nog maar wit ijs zijn.No comments: