My Blog List

Tuesday, February 21, 2017

HOW TO DISAPPEAR COMPLETELY De Garage Rotterdam


Het thema is goed gekozen en is ook in werk van anderen terug te vinden: De wil om het zichtbare  te verbergen en het zichtbaar maken van het ongeziene. De spanning tussen die twee uitersten leidde tot deze rijke expositie, zoals zo vaak in de Garage.
ANOTHER BAD RITUAL  2015
 De tekenaar Nik Christenen (1973, GB, werkend in Amsterdam) maakt tekeningen op groot formaat. De laatste tijd maakt hij collageachtige werken waar mensen en planten pas langzaam zichtbaar worden. In dit werk ontdek je een heilige met een boek en een knielende man voor hem.


TO LEAVE THE SCENE UNSEEN 2015
Roos van Haaften (1983, NL) maakt installaties waarin licht en schaduw een voorstelling oproepen.
Ze laat in de installatie zien hoe dit beeld tot stand komt.

EVENT HORIZON (2010)
KUBUS 2 (2017)

Het thema komt duidelijk naar voren in het werk van Sema Bikorvic (1977, NL) . Haar video toont een bos/heidelandschap. Er komt vanuit de verte een stip aan, gedragen door iemand die recht op de camera afloopt en zo het uitzicht meer en meer belemmert totdat er niets meer te zien is.
Kubus 2 heeft zij laten maken zonder gebruik van handschoenen. Daarna heeft ze met goudpoeder de vingerafdrukken, vegen e.d. zichtbaar gemaakt.

LIFT (2000)
Een wat ouder werk van Fiona Tan (1966, Indonesie, nu Amsterdam). Ze liet zich door 50 ballonnen omhoogtrekken als een poging tot ontsnappen.

HIDING BEHIND THE SHINE (2014)

In het werk van Karin Arink (1967, NL) staat het lichaam centraal. Ze werkt vaak met stof en keramiek. Hier heeft ze aluminiumfolie gebruikt om haar eigen lichaam mee te bedekken. Ze verstopt zich en tegelijkertijd zijn lichaamsdelen zichtbaar.

ANTI DRONE TENT (2013)
In het werk van Sarah van Sonsbeeck (1976, NL) gaat het vaak om bedreiging en wat er tegen te doen. Het bovenstaande werk is opgebouwd uit isolatiedekens. Deze houden infraroodstralen tegen en dus ben je in je tentje niet zichtbaar voor drones.

BLACK GEOMETRY 16 (2016)
 Teo Treloar (1974, Aust) maakt kleine tekeningen van mensen die worstelen met geometrische vormen. Wat er precies aan de hand is, wordt niet duidelijk en dat maakt het werk aantrekkelijk.
Z.T. TIJDELIJK VERDWIJNEN
 Nog een klein werk, nu van Cindy Moorman (1976, NL). zij houdt zich bezig met het individu t.o.v. de groep. Ga je op in de groep en verdwijn je tijdelijk of kies je voor het persoonlijke, het nadrukkelijk er zijn?

CAPE BLANCHE (2015)
Via via kwam Lydia Ouhramane (1992, DZ) ter ore dat er aan de kust bij Oran, Algerije een plek was, waarvandaan vluchtelingen richting Europa vertrokken. Zij heeft de plek gefotografeerd, met name waar de vluchtelingen zich schuil hielden tot de boot hen kwam halen.
Cape Blanche is gemaakt met een thermografische camera in de schuilgrotten. 

MUSIK MYSTIK PORTAL (2015)

De eerste werken van Joan van Barneveld (1978,NL) waren zwart, pas na goed kijken gaf de voorstelling zich bloot. Later ging hij over tot overbelichte beelden. Nu schildert hij voorwerpen die lijken te zweven of onaards zijn. 

No comments: