My Blog List

Sunday, December 01, 2019

AMSTERDAM ART WEEKEND

Het voorlaatste weekend in november is traditiegetrouw het Amsterdam Art Weekend. De Rijksacademie toont werken van de studenten die in de eindfase zitten, de academies hebben speciale programma's bij/van de kunstenaars die in hun galerie een expo hebben. Ook de musea sluiten zich aan met openingen of performances.
Onze gang langs de galerieën leverde het volgende op:

Bij Upstream Gallery nieuw werk van Rafael Rozendaal(1980) : Discrete Objects.  De kunstenaar is bekend door zijn digitale computerwerken. Nieuw is dat hij met de computer grids maakt die in geweven vorm aan de muur hangen. Afhankelijk van je standpunt zie je beweging in het werk.





Bij Fons Welters is o.a. Matthew Monahan  (1972, VS) te zien. Ooit maakte deze gezichten van gevouwen papier. Nu doet hij het met blik: Boys don't  Cry.


Oceanic Feelings van Anna Ostaya (1978, Polen) bij Tegenboschvanvreden bestaat uit kleurrijke schilderijen.



Ron Mandos laat zien dat Jacco Olivier (1972) niet alleen geschilderde filmpjes maakt, maar ook grote landschappen.


Prachtige foto's van Charles Freger  (1975, Frankrijkzijn te zien bij Wouter van Leeuwen.  Voor zijn project Cimaron ging de fotograaf de wereld over op zoek naar culturen waarbij mensen zich verkleden  bij rituelen. De vaak religieuze rituelen komen veelal uit Afrika en zijn door slaven elders gekomen.




Frieze London is een beurs waar nieuwe beloftes ontdekt worden door de snelle aankopen van de multirijken. Dit jaar behoorde Loie Holowell (1983, VS) daarbij. De internationale gallery  Grimm gunt Nederland een kijkje op haar werk. Ze is schilder, maar bouwt haar doeken driedimensionaal op met ronde ophogingen. Het is zeer decoratief en erotisch, dus zeer gewild.




Akinci organiseerde een achttal jaren geleden een expo van alleen vrouwelijke kunstenaars.
Nu is daar een vervolg op: Heroines Now. 


LUNGISWA GQUNTA (1990, Zuid Afrika)
een installatie bestaande uit een bed met onder het spiraal een plas olie.
De video laat haar voeten zien die door asfaltkorrels gaan terwijl ze schommelt. Haar sandalen zijn voorzien van lucifers aan de onderkant. Zij wil aankaartend at het leven in haar geboorteland bepaald wordt door de westerse grootbedrijven die hun land leegroven vanwege de schatten die in de bodem te vinden zijn. 

ANNA WENZEL (1972, Duitsland)
Klassieke beelden van vrouwen zijn met een mes bewerkt: No Dictators.

SARA NAQVI (1996, India); SHANAKHT (IDENTITY) 2018

MELANIE BONAJO (1978) : FURNITURE BONDAGE 2007
ARJAN VAN HELMOND  (1971)- FRAGMENTS OF GARDEN
GALERIE ALBADA JELGERSMA
Geschilderde herinneringen aan familie die in Libanon woont
(op doek en wand)
BLUE CHAIRS 2019

Bij Galerie Van Zoomeren is nieuw werk te zien van MARCEL VAN EEDEN (1965).
Bekend is hij geworden door zijn tekeningen  op klein formaat. Het zijn herinneringen aan de tijd voordat hij geboren was.
Nu werkt hij ook op groot formaat in een serie die verteld over een schilderijenroof uit het Rijksmuseum en de inzet van de politie.


No comments: