My Blog List

Tuesday, December 17, 2019

MATERIA IMPURA - LORENZO VITTURI in FOAM Amsterdam

De vader van Lorenzo Vitturi (1980, Italie) begon in Peru een glasstudio gebaseerd op het procédé uit Murano. Van huis uit kreeg hij dus kennis van kleur, pigmenten en vorm. Die interesse is de bron voor zijn kunstenaarschap . Hij is voortdurend op zoek naar kleuren en vormen die kenmerkend zijn voor de gebieden en voor de mensen die er wonen. Hij zoekt naar plaatsen waar de tijd gebieden verandert. InLagos bijvoorbeeld staan veel westerse kantoortorens leeg, omdat de bevolking zelf voor de economie en handel zorgen.
In 2013 publiceerde hij het boek van zijn project: DALSTON ANATOMY.  De markt op Ridley Road (Londen) dreigde te verdwijnen doordat projectontwikkelaars Oost Londen grootse plannen hadden met deze wijk waar vooral Aziaten, Afrikanen en  Zuid-Amerikanen woonden. Hij portretteerde de handelaars en maakte in zijn studio sculpturen met wat zij verkochten.




In 2017 verscheen MONEY MUST BE MADE. In Lagos, hoofdstad van Nigeria, is de invloed van het westen zo goed als verdwenen. De bevolking zag kans hun land te voorzien van een eigen economie en welvaart.  Tussen de kantoortorens, verlaten door de buitenlandse firma's, is een levendige handel ontstaan. Een ideale plaats om kleuren te vinden.





In de verlaten kantoren vangen de overblijfselen veel stof.
2019 is het jaar waar Vitturi terug ging naar Peru, waar zijn moeder geboren is. Met wat in Peru te vinden is aan pigmenten, glas, stoffen, etc bouwde hij beelden op specifieke plaatsen. Beeld en plaats moeten een eenheid vormen. In de tentoonstelling zie je naast de foto's enkele sculpturen.
Dit project kreeg de naam: CAMINANTS.





No comments: