My Blog List

Wednesday, December 02, 2009

FOTOGRAFIE IN KUNSTHAL

1 DECEMBER 2009

VANESSA WINSHIP fotografeerde in 2003 meisjes in Noord-Turkije in hun schooluniform. De ruim vijftig foto's tonen de meisjes samen of alleen. Ze zijn niet gewend gfotografeerd te worden, geen enkele lacht. De jurkjes zijn te kort of te lang,vaak vol vlekken, de losse kraagjes zitten vrijwel nooit netjes en de kousen en schoenen tonen des te duidelijker aan dat het armoe is daar in Turkije.

JACOB HOLDT is per ongeluk een fotograaf geworden waarvan werk in musea te zien is.
De Deen bleef op doorreis naar Chili vijf jaar hangen in de Verenigde Staten. Hij berichtte uitvoerig over zijn belevenissen aan zijn ouders. Die zonden hem een camera om zo een beter beeld van de leefomstandigheden te krijgen waarover hij schreef.
Van 1970 - 1975 maakte hij ruim 5000 dia's. Ze tonen vooral de zelfkant van Amerika.
De armoedige omstandigheden waarin velen moeten leven. En de zucht zichzelf te verdedigen met vuurwapens.

Deze 85jarige vrouw vroeg Jacob haar naar een verpleegtehuis te brengen. Ze timmerden de ramen en deuren dicht. De vrouw wist dat ze nooit meer terug zou komen, maar ze wilde niet dat 'de zwarten'in haar huis zouden komen. De angst voor de 'zwarten' zorgde ervoor dat ze voortdurend een pistool op schoot had liggen tijdens de reis.


Ze woonde al haar hele leven in dit hutje in het zuiden, vlakbij de katoenvelden, waar ze gewerkt had. Geld had ze niet, maar gastvrij was ze wel. Ze bood Jacob een slaapplaats aan op de grond.

De vrouw gaf Jacob een lift en nodigde hem uit om bij haar thuis te overnachten.
Trots toont de familie de geweren die ze hebben om het 'zwarte tuig'te weren.

No comments: