My Blog List

Wednesday, August 09, 2017

ANDREAS SERANO en JUUL KRAIJER Huis Marseille Amsterdam


Het fotomuseum Huis Marseille weet bijna altijd interessante fotografen te presenteren.
Nu zijn dat Andreas Serano met REVEALING REALITY, Juul Kraijer :CHIMAERA en Lionel Wendt: Ceylon. De laatste is een fotograaf die op Ceylon vooral zijn camera richtte op jonge slanke jongens. Dat zegt ons niet veel, dus die laten we buiten beschouwing.

Juul Kraijer (1970, NL) begon als tekenaar. Ze tekende vrouwen die in zichzelf zijn gekeerd en die anatomisch verschijnselen vertonen die niet werkelijk kunnen. Daarmee wil ze gevoelens uitdrukken. Ze ziet de dierlijke elementen die ze aan het lichaam toevoegt als een vorm van beeldspraak. Ze wil de toeschouwer tegelijk ongemakkelijk en nieuwsgierig maken.Later is zij ook gaan beeldhouwen en fotograferen. Haar uitgangspunten zijn daarbij niet veranderd:


Nu laat ze een nieuwe serie zien:Chimaera (= dier of plant met eigenschappen van twee verschillende rassen of soorten; entbastaard). Ze combineert foto's van boombladeren die zijn aangetast door insecten met foto's gemaakt met een slangenmens en een butoh-danser.
Grote klasse: vernieuwend en toch herkenbaar als werk van haar.

Andres Serrano (1950, VS) fotografeerde daklozen in New York en noemde zijn serie nadrukkelijk Citizans, omdat ook zij inwoners van NYC zijn. Bij elke foto staat de naam van de gefotografeerde als om te laten zien dat ze mensen zijn en geen straatvuil.
Veel van hen hebben bordjes met daarop de reden waarom ze bedelen. Serrano kocht ze voor 20 dollar.


Links Catherine . Hij was gegrepen door haar bijna bijbelse trekken. Agenten lieten hem zijn foto maken,

Ryan en Shelley
Ook in Brussel maakte hij opnamen. hij merkte een groot verschil tussen New York en Brussel.
In new York is bedelen aan allerlei strenge regels gebonden; wie zich daar niet aan houdt, wordt opgepakt. In Brussel waren de bedelaars minder bang; zij speelden graag mee met de fotograaf

AHMED OSOBLE
The Denizens of Brussels 2015

FATIMA
Zij was gevangene en gemarteld in Sudan(2015)

No comments: