My Blog List

Tuesday, August 15, 2017

ART ZUID 2017 Amsterdam Deel 1.

Voor de vijfde keer is op de Apollolaan en  Minervalaan op Zuid een aantal beelden te zien. Sterker nog ook tussen de kantoorgebouwen op de Zuid As staan er nog meer. He tis een initiatief van enkele buurtbewoners en is uitgegroeid tot een belangrijk evenement dat telkens een verrassend aantal beelden bijeen brengt met grote namen en beginners. Ook deze keer is Rudi Fuchs de curator van het geheel. Nu Nederland op veel plaatsen De Stijl en Mondriaan in het zonnetje zet, is door Fuchs gekozen voor het thema Abstracte beeldhouwkunst. Al moet je dat niet al te rigide nemen, enige figuratie is in een aantal beelden te ontdekken.
Een minpunt is wel dat er van de beeldhouwer CRISTOBAL GABARRON (1945, Spanje) wel erg veel beelden zijn opgenomen, op 20(!) plekken staan beelden van hem en ze lijken ook nog allemaal op elkaar. Ook in 2013 waren er al beelden van hem op Art Zuid.
In 2015 maakte Gabarron een installatie o, het 70-jarig bestaan van de Verenigde Naties te vieren.
Rond een reflecterende globe staat 70 figuren hand in hand. Het werk stond eerst in het Central Park, New York. Via Geneve is het nu in Amsterdam beland.

ENLIGHTED UNIVERSE 2015ATLANTA STAR 1995

CORNELIUS ROGGE (1932, NL) heeft veel werken voor de openbare ruimte gemaakt.
Dit beeld staat oorspronkelijk in Leiden. Rogge werkt veel met industriële processen en materialen.
Kenmerkend voor zijn werk is dat er een wisselwerking is tussen binnen en buiten.
Zo ook in dit beeld: het een is gesneden uit het ander. De figuur is abstract maar roept associaties op aan mensen, planten, bomen. 
SCHADUW BEELD 2007

AUKE DE VRIES (1937, NL) kiest zelden voor de traditionele manier van beeldhouwen. Hij laat zijn beelden, leunen en mengt allerlei vormen met elkaar. Ook de materiaalkeuze is vrij.
Aan zijn beelden zie je het geknutsel met maquettes af. Door hun ogenschijnlijk wankele compositie ontroeren ze.

BOSGOD 1995


PIET KILLAARS (1922-2015, NL) begon als keramist. Later stapte hij over op de beeldhouwkunst. Zoals zoveel beeldhouwers kreeg hij veel opdrachten via de 1%-regeling. die hield in dat 1% van de bouwsom besteed moest worden aan een kunstwerk. Killaars ging steeds abstracter werken. Toch is de natuur in zijn werk altijd te ontdekken. Hij ziet de natuur als een machine die eindeloos dezelfde bewegingen maakt en zo groet en zich ontwikkelt. Dat is mooi te zien uit dit beeld.

SPIRAAL II 1982


SJOERD BUISMAN (1948, NL)  baseert zich ook op de groeiprocessen in de natuur. Ook hij wil het vaststaande proces van groei en ontwikkeling tonen via zijn werk. Ook in deze werken zie je hoe de elementen uit elkaar 'ontstaan'. 

UNTITLED (SPHERE) 1999-2015
PHYLLOTAXIS 2007

In de opbouw van het werk is hij uitgegaan van de bladstand die spiraalvormig ontstaat.
ATELIER VAN LIESHOUT (Joep, 1965,NL) maakt beelden en projecten die vaak kritisch en ironisch zijn. In 2015 maakte hij/zij een aantal beelden inde stijl van het Russisch Constructivisme.
Deze stijl werkt met vereenvoudigde vormen en strakke lijnen. In eerste opzet werd in deze stijl de arbeid(ers) geïdealiseerd. Ook dat zie je in de beelden terug. Alleen de Milkman drinkt de melk direkt uit de uier en de Midwife zit tot haar elleboog in het varken.
MIDWIFE 2015

MILKMAN 2015


MICHAEL JACKLIN (1956,NL) laat zich inspireren door de ijzeren constructies die in de architectuur en in de bruggenbouw worden toegepast. Het rasterwerk is een constante in de bouwsels die hij creëert. De constructies ogen luchtig en lijken bij toeval te zijn ontstaan.


UNTITLED (SOUL SURVIVOR) 1994
JOOST BALJEU (1925-1991, NL) maakte aanvankelijk abstracte schilderijen waarbij rechthoeken en vierkanten op elkaar plakte en deze voorzag van kleuren om zo een relief te verwezenlijken dat het optische diepteverschil tussen de kleuren op te heffen. Vanaf 1974 begon hij ruimtelijk te werken in het verlengde van zijn doeken en zijn tekeningen. de invloed van het minimalisme is duidelijk.

SPACE TIME 1987

RYSZARD WINIARSKI
( 1936-2006) is een conceptueel kunstenaar, die "statische verhoudingen wil visualiseren." Dat deed hij door de spetlheorie toe te passen. In Venetië is nu een overzicht van zijn werk te zien waarin hij met zwart/witblokjes reliefs maakte met behulp van dobbelstenen. (zie eerder blog). Voor de manifestatie Symposion in Gorinchem werkten kunstenaars en bedrijven samen.
Winiarski maakte daar zijn allereerste installatie, zijn tweede maakte hij in 2015 voor Symposion 2.
GEOMETRIE IN HET LANDSCHAP 1974

RUUD KUIJER
 ( 1959, NL) laat zwaartekracht en gewicht een voorname rol in zijn werk spelen. Aanvankelijk werkte hij met beton en ijzer, maar die samnestellingleidt in de buitenlucht tot erosie.

Nu bouwt hij zijn assemblages met gevonden voorwerpen, plaatst het geheel in een houten mal en giet daar cement in. Hout weg en zie daar het beeld.


HANGEND VLAK (STAAN, LIGGEN, HANGEN, STEUNEN) 2016-2017


  No comments: