My Blog List

Tuesday, August 01, 2017

DISRUPTION Sculpturen in de Oude Warande Tilburg

Meestal om de twee jaar organiseert De Lustwarande een beeldenroute door het achttiende eeuwse park 'De Oude Warande'. Het uitgangspunt is altijd het samengaan van kunst en natuur.
De kunstenaars voor deze ronde werkten allemaal in situ (op de plek zelf) met de opdracht Remapping Nature (de ondertitel van de tentoonstelling. Er zijn deze keer minder kunstenaars uitgenodigd, wat resulteert in een tiental werken. Vergeleken met vorige afleveringen is deze wat mager, niet alleen door het minder aantal werken, maar ook door de kwaliteit van sommige werken.
Enkele werken die ons aanspraken:

LIONEL ESTEVE (1967, Frankrijk) ONE (2017)
De kunstenaar werkt met alledaagse materialen en eenvoudige technieken. Zijn sculpturen zijn opgebouwd uit rietjes, kralen, draad en verf. Daarnaast werkt hij graag met wat hij in de natuur vindt. Nu heeft hij een boom uitgekozen en daar blaadjes met bladgoud bewerkt. Het is een summiere ingreep, maar het werkt. Het roept het idee op dat de natuur geƫerd wordt.



MAARTEN VANDEN EYNDE (1977, Belgie) THE LAST HUMAN (2017)
Zijn thema is Het Toekomstig Verleden: hoe zullen volgende generaties naar ons terug kijken?
De term die hij voor zijn onderzoek bedacht heeft: Genetologie.
Een goe dvoorbeeld is zijn bijdrage. Op een open plek tussen de struiken is het alsof er een archeologische vondst is gedaan.
We zien een half vergaan geraamte met op zijn schedel een enorme hoeveelheid chips, etc.
Is dit nog een mens of een robotmens aangestuurd door computertechnieken?

Schedel

ANTTI LAITINEN (1975, Finland) BROKEN LANDSCAPE (2017)
De Fin is in zijn werk altijd met de natuur bezig. Dat doet hij op een wijze die ernst en humor, romantiek en surrealisme mengt. Zijn werk zet aan het denken over de wijze waarop de mensheid met de natuur omgaat.
Voortbordurend op eerder werk heeft hij een boom in stukken gezaagd en hem daarna weer opgebouwd met behulp van metalen balken.


SVEN FRITZ (1983, Nederland) CRESTA (2017)
De kunstenaar heeft gekozen voor SiciliĆ« als woon- en werkplek. Daar onderzoekt hij de natuur en maakt met zijn bevindingen kunstwerken. Op een van zijn tochten zag hij bij het dorp Cresta een driehonderd jaar oude olijfboom die door brand verwoest was. De vorm frappeerde Fritz. Hij liet voor de tentoonstelling het gevaarte naar de OudeWarande vervoeren. De oude boom valt volkomen uit de toon met zijn omgeving. Door zijn verbrande staat is hij geen boom meer, maar een object dat refereert aan de oude beschavingen. De boom is te groot om in zijn geheel op de foto te krijgen. Daarom twee detailfoto's. 





MARTIN SCHWENK (1960, Duitsland) EXPANSION H75 (2017)
Al zijn werken zijn gemaakt van materialen die je koopt bij de bouwmarkt. De vormen doen denken aan planten of insecten, maar zijn zonder voorbeelden in de natuur. Voor dit werk stortte hij een flinke lading polyurethaan. Het schuim stolt supersnel en dat levert dit vormeloze bobbelige veld op. De gele kleur is geen kleur die in de natuur voorkomt, dus krijg je associaties met een illegale storting van chemisch afval.



No comments: