My Blog List

Monday, October 29, 2018

TO INFINITY AND BEYOND (vervolg)

Het verlangen om de ruimte te verkennen is waarschijnlijk zo oud als de mensheid.
Sjoerd Knibbeler (1981,NL) heeft heel wat kunstmanen, e.d. gebouwd en gefotografeerd zonder kunstlicht maar met maanlicht

LUNACY

ENGINE
De aarde kent maar een maan. Op de foto's van Robert Pufleb (1969,BRD) & Nadine Schlieper (1976, BRD) ziet de maan er steeds verschillend uit. Hun samenwerking koppelt de fotografie van hem aan het virtuele design van haar. Het resultaat is een boek: Alternative Moons (2017).




Als robots te veel op mensen lijken, roepen ze aversie op. Toch zijn er vele designers die streven naar zo echt mogelijke mens/machines. Max Aquilera-Hellweg (?) reisde 7 jaar door de VS en Japan en bezocht de wetenschappers die de robotologie beoefenen. Zijn foto's roepen geen afkeer op, eerder een ontroering. Zijn boek heet Humanoid.



In 1951 werd baarmoederhalskanker geconstateerd bij de Afro-Amerikaanse Henriette Lacks.
Zonder toestemming van haar familie werden er cellen bij haar weggehaald om wetenschappelijk onderzoek naar kankercellen mogelijk te maken. De fotograaf David Fathi (1985, FR) verdiepte zich in haar verhaal. Het deel van de tumor dat was weggenomen, bleef tot verbazing van de wetenschap groeien en zich delen zonder ophouden. Delen (HeLa cellen) ervan zijn over de hele wereld gebruikt in research. In zijn project The Last Road of an Immortal Woman (2017) combineert hij opnamen van de laatste weg die Henriette in haar leven heeft afgelegd (van haar huis naar het ziekenhuis) met opnamen van haar LeHa-cellen.




????


Christof Krause (1993, BRD) & Cyrano Bentlage (1991, BRD) fotografeerden mensen en gingen de foto's te lijf met allerlei programma's die niet voor beeldbewerking zijn bedoeld. Soms werden meer dan 100 foto's gebruikt om het eindbeeld te verkrijgen. Een deel van het proces hadden zij niet in de hand. De computer deed het werk. De mens is nog in het beeld te herkennen. Strange Enity (2017)


Light All Askew in the Heavens heet het project van Patrick Pollmeier (1992, BRD). De onbegrijpelijkheid van deze titel is zo bedoeld. De fotograaf is gefascineerd door al die formules , zoals  E=Mc2. Iedereen weet dat het idee van Einstein is, maar wat het betekent, weten de meeste mensen niet. Dat is zijn uitgangspunt voor zijn fotografie: vormgeven aan ingewikkelde begrippen.





No comments: